Orașul din România care a devenit o „insulă termică urbană”. Temperaturi de aproape 60 de grade în parcuri

Temperaturi de aproape 60 de grade au fost înregistrate în parcurile pentru copii din Arad, în spațiile unde nu sunt copaci care să asigure umbră.

23 iun. 2021, 17:24
Orașul din România care a devenit o „insulă termică urbană”. Temperaturi de aproape 60 de grade în parcuri

Temperaturi de aproape 60 de grade au fost înregistrate la nivelul instalaţiilor de joacă, în parcurile pentru copii din Arad, în zonele unde nu există copaci care să asigure umbră. Unele teste au confirmat astfel de temperaturi neobișnuit de ridicate și în spațiile asfaltate din cartierele cu blocuri.

“Ceea ce se întâmplă în cartierele de blocuri este un fenomen tipic de insulă termică urbană, unde temperatura este mult mai mare decât temperatura mediului ambiant”, au declarat reprezentanţii Asociaţiei Pro Urbe Arad, Ladislau Szoke

Specialiștii au mai declarat că temperaturile, care sunt prezentate în mod oficial publicului, sunt cele măsurate în afara oarșului, iar în realitate în zonele urbane este mult mai cald.

“Ce auzim la ştiri, temperaturile din unele oraşe, este vorba de temperaturi măsurate în afara oraşului şi deasupra unor suprafeţe înierbate. Dacă în oraş se spune că sunt 38 de grade Celsius, în cartiere foarte probabil sunt peste 45 de grade Celsius”, a spus Ladislau Szoke.

Conform măsurătorilor efectuate în parcurile din Arad, în jurul orei 12,00, asfaltul avea 51 de grade, iar la doi metri distanţă, pe iarbă, au fost măsurate la soare 38 de grade Celsius, în timp ce iarba de la umbră avea doar 27 de grade.

Temperaturi pe suprafețele toboganelor: 60 de grade

Suprafeţele instalaţiilor de joacă din parcurile pentru copii, precum toboganele sau leagănele din plastic, au devenit un adevărat pericol datorită suprafețelor care au ajuns la temperaturi cuprinse între 57 şi 60 de grade, iar după-amiaza când soarele este mai puternic, temperaturile de pe suprafețele instalațiilor de joacă pot crește, spun reprezentanţii Asociaţiei Pro Urbe Arad.

Autorităţile din Arad au decis, marţi, un set de măsuri pentru diminuarea efectelor caniculei, între care amenajarea de puncte medicale de prim-ajutor în zonele aglomerate, care să fie dotate cu aer condiţionat şi să ofere gratuit apă potabilă. Miercuri, Primăria Arad a deschis două astfel de puncte, în holul principal al Palatului Administrativ şi în Catedrala Ortodoxă din zona Podgoria.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Arad a dispus identificarea, cu sprijinul autorităţilor locale, ONG-urilor şi voluntarilor, a persoanelor vulnerabile şi monitorizarea acestora. De asemenea, angajatorii trebuie să analizeze necesitatea reducerii programului normal de lucru şi limitarea activităţilor desfăşurate în aer liber, în situaţia depăşirii pragului critic de 80 de unităţi al indicelui de confort termic, titrează StirilePROTV.