„Orașul-fantomă” din România. A ajuns falit și părăsit. Cetățenii au fugit în Occident, din cauza sărăciei

La mai bine de 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, România s-a schimbat profund. Țara nostră s-a depopulat într-un ritm accelerat, fără precedent. Unele orașe au ajuns să fie precum un tărâm al fantomelor - cu cifrele demografice la pământ, extrem de sărace și pline de datorii. 

02 mart. 2023, 17:10
„Orașul-fantomă” din România. A ajuns falit și părăsit. Cetățenii au fugit în Occident, din cauza sărăciei

Un oraș care se califică în tabloul descris mai sus este Focșaniul, din județul Vrancea. Decalajele economice s-au adâncit puternic în ultimele decenii, între diverse regiuni, respectiv județe, orașe.

În 2023, județul Vrancea trece cu greu peste pragul sărăciei. Anul trecut, Vrancea avea în 2022 un PIB de doar 14,8 miliarde de lei, iar în acest an nu va trece de 16,4 miliarde de lei. În zona urbană, străzile se golesc aproape complet seara, după ce toată lumea, în general angajată la stat, se retrage la propria casă.

 

Cum a ajuns Focșaniul în faliment

 

Focșani este reședința județului Vrancea, un oraș care a rămas falit, avertizează primarul Cristi Valentin Misăilă. Edilul susține că majoritatea din Consiliu, formată din PNL-USR, a respins pentru a treia oară bugetul orașului.

„Ne aflăm deja la sfârşitul lunii februarie şi nu avem un buget aprobat. Municipiul Focşani cred că este singurul municipiu din ţară care nu are buget aprobat. (…) Dumnealor (majoritatea PNL-USR – n.red.) au blocat iarăşi bugetul unui întreg municipiu, blocaj care ne pune într-o mare dificultate cu privire la efectuarea plăţilor. Se apropie termenul de plată pentru obligaţii curente.

Vorbim de bursele pentru şcolari, de indemnizaţiile pentru persoane cu dizabilităţi, de viramente aferente fondului de salariu, neachitate, vorbim de utilităţi, de alimentele pentru Căminul pentru persoane vârstnice, de medicamente, toate acestea pentru că, odată depăşit termenul de 45 de zile de la data aprobării bugetului naţional, Finanţele Publice Vrancea nu ne mai asigură viramente din cotele defalcate şi impozitul pe venit.

Noi, în acest moment, efectuăm plăţi doar în baza încasărilor zilnice din impozite şi taxe locale plătite de cetăţeni şi de către agenţii economici. Sume care nu sunt foarte mari, între 150.000 şi 200.000 lei în medie zilnic. Gândiţi-vă doar atât: că pentru utilităţi, Primăria Municipiului Focşani are de efectuat plăţi în valoare de 1.360.000 lei. Deci ne-ar trebui opt-zece zile doar să încasăm impozite şi taxe pentru a achita aceste utilităţi. Şi riscăm să rămânem fără iluminat public, fără apă curentă şi agent termic la unităţi de învăţâmânt şi la toate celelalte unităţi subordonate”, a susţinut primarul Cristi Valentin Misăilă, potrivit ProTV.

Lipsa banilor la bugetul local se datorează inclusiv din cauza faptului că locuitorii aproape au golit orașul, din cauza locurilor de muncă, respectiv a unor perspective optimiste legale de îmbunătățirea nivelului de trai.

 

Scădere puternică a populației Focșaniului

 

Populația Focșaniului a scăzut dramatic în ultimele decenii. Față de anul 2002, deci în 20 de ani, populația aproape că s-a înjumătățit. Majoritatea oamenilor au plecat în Occident sau la București:

2022 –  67.000 de locuitori;

2011 –  79.000 de locuitori;

2002 – 102.000 de locuitori;

1992 – 101.000 de locuitori;

1977 –  56.000 de locuitori;

1966 –  35.000 de locuitori.

Citește și: Ce rușine! Diferențe majore între regiunile țării, la 34 de ani de la Revoluție. Care sunt cele mai sărace județe și unde e cea mai mare criză de populație activă. Județul lui Iohannis, primul la abandonul școlar. Educația, la pământ