Oraşul New York ridică vârsta legală pentru cumpărarea ţigărilor şi tutunului la 21 de ani

Oraşul New York a votat pentru ridicarea de la 18 la 21 de ani a vârstei legale pentru cumpărarea ţigărilor şi tutunului, o premieră pentru un oraş american mare. Măsură vizează şi ţigările electronice.

31 oct. 2013, 07:10
Oraşul New York ridică vârsta legală pentru cumpărarea ţigărilor şi tutunului la 21 de ani

Mulţi fumători încep să adopte acest obicei mortal înainte de 21 de ani„, declara în aprilie preşedinta consiliului municipal Christine Quinn, pe atunci candidată la primăria New York-ului, pentru a justifica această măsură, potrivit Mediafax.

„Prin întârzierea vârstei la care copiii noştri şi tinerii adulţi au acces la tutun, diminuăm probabilitatea ca ei să înceapă să fumeze într-o zi”, a adăugat ea.

Măsura trebuie semnată acum de primar.

New York are deja legi deosebit de stricte în privinţa tutunului. Este interzis fumatul în baruri, restaurante, parcuri, pieţe şi pe plajele oraşului. Taxele pentru ţigări sunt de asemenea cele mai mari din Statele Unite.

CITEŞTE ŞI: Lucruri FASCINANTE despre fumat

În 10 ani, procentul de fumători în rândul adulţilor a trecut de la 21,5% în 2002 la 14,8% în 2011, conform primăriei, însă cel în rândul tinerilor rămâne neschimbat din 2007, la 8,5%.

Autorităţile speră ca ridicarea vârstei legale pentru cumpărarea ţigărilor şi tutunului să reducă cu 55% fumatul în rândul celor de 18-20 ani. Măsura riscă să fie nepopulară în rândul celor care cred deja că primăria se amestecă în subiecte care nu o privesc.

Toamna trecută, decizia primarului Michael Bloomberg de a interzice paharele gigantice de băuturi carbogazoase a provocat o polemică puternică. Un judecător a decis în martie să blocheze măsura, apreciind că este arbitrară. Primăria a făcut apel.

VEZI ŞI: Fumatul, unul dintre cele mai SCUMPE vicii. Cât cheltuieşte românul lunar pe ţigări şi accesorii