Oraşul plutitor al milionarilor GALERIE FOTO

Este, probabil, cel mai mare şi unicul "iaht rezidenţial" din lume - un veritabil "Titanic" al secolului XXI. "The World" este un vas rezidenţial exclusivist, impozant şi "a migrat" succesiv în 1.213 porturi. Pentru cei mai bogaţi oameni din lume, "oraşul plutitor" este o modalitate de a călători în lume fără să îţi părăseşti locuinţa.
Sânziana Stancu
11 nov. 2017, 09:10
Oraşul plutitor al milionarilor GALERIE FOTO

Bijuteria plutitoare are o lungime de 196,2 metri şi o suprafaţă de 650 de metri pătraţii. Este dotată, între altele, cu un teren de tenis, un centru de fitness şi cu un spa imens, precum şi o colecţie de 12.000 de sticle de vin.

Vasul a vizitat 1213 porturi şi a navigat 641 de mile marine. A mers în expediţie în două dintre cele mai îndepărtate regiuni de pe Pământ – Marea Ross din Antarctica şi Melanezia, în apropiere de Noua Guinee.

Luxul şi grandoarea acestei „bijuterii plutitoare” – un adevărat Titanic al Secolului XXI – nu sunt însă atât de uşor de „cumpărat”, indiferent cât eşti dispus să dai pentru a locui într-unul dintre cele 165 de apartamente lux aflate pe cele 12 punţi. Pentru a beneficia de aceste oferte nu este suficient să ai mulţi bani. Esenţială este invitaţia de a locui în oraşul plutitor cel puţin pentru 1 an.

Aceste locuinţe rezidenţiale pornesc de la garsoniere, pentru care respectivul „chiriaş” plăteşte nu mai puţin de 3 milioane de dolari şi ajunge, în cazul unui apartament cu 3 camere, la cel puţin 10 milioane de dolari.

Nava-oraş este o modalitate de a face călătorii unde doreşti fără a-ţi părăsi”casa”. Locurile pe care le vor vizita rezidenţii de pe navă se aleg de comun acord cu „proprietarii” vasului, prin vot.

Bijuteria” pe apă

„The World” a fost inaugurat în urmă cu 15 ani. Iniţial, vaporul era deţinut parţial de o companie de hoteluri ce îi aparţinea lui Lilian Veri, o femeie de origine canadiană, care a locuit într-o reşedinţă de pe vapor aproape 10 ani.

Etajul al VI-lea al vasului fusese rezervat iniţial camerelor de hotel, venitul obţinut din chirii fiind destinat să subvenționeze partea rezidențială a afacerii.

Din 2003 însă, modelul s-a schimbat. Nu s-au mai primit turişti la bord, ci s-a pus accentul pe rezidenţii care locuiau efectiv pe navă. Toţi erau şi acţionari şi aveau drept de vot asupra tuturor deciziile care se luau în această comunitate, începând de la stabilirea rutei şi destinaţiei pe care urma să o facă hotelul plutitor şi până la tipul de combustibil folosit şi chiar până la ornamentele şi luminile de Crăciun.

 Avocaţi, medici, antreprenori, arhitecţi, toată crema rezidenţilor

„Cei care au investit aici au fost norocoşi. Avocaţi, medici, arhitecţi, antreprenori … În afară de bani, rezidenţii au idei despre cum ar fi trebuit să meargă lucrurile” în această comunitate exclusivistă, spune Veri.

Planul de schimbare a afacerii a funcţionat, iar până în 2006 se cumpăraseră toate proprietăţile rezidenţilor multimilionari.

În momentul de faţă, pe nava milionarilor sunt 142 de familii care au fost acceptat. Aproximatiuv o jumătate dintre acestea provin din America de Nord, vreo 45 sunt din Europa şi 20 provin din Africa de Sud. Vârsta medie a acestora este de 64 de ani.

Celebra Oprah Winfrey a fost refuzată

Partea mai puţin bună a fost experimentată chiar de celebra realizatoare de televiziune americană Oprah Winfrey, candidată şi ea la o reşedinţă pe faimosul vas al celor mai bogaţi oameni din lume. Oprah a fost „respinsă” la votul rezidenţilor.”Aici funcţionează un cod strict de confidenţialitate şi viaţă privată … Nu avem nevoie de paparazzi aici. Această navă este un refugiu, un sanctuar. Niciodată nu se va afla public cine locuieşte aici”, a explicat Veri.

În general, rezidenţii vasului petrec aproximativ 6 luni pe an la bordul navei care navighează sub pavilion de Bahamas. Ei respectă această regulă când se află în apele internaţionale.

Cea mai mare cerere de reşedinţe pe vas se înregistrează în decembrie, cu ocazia Crăciunului, când cei care locuiesc pe navă îşi invită la bord rudele şi prietenii.

Vaporul a fost construit pentru o capacitate de 600 de persoane, iar camerele în regim de hotel au cel mai mare grad de ocupare, mai mare decât reşedinţele propriu-zise.

Confortul este de maximă calitate, lux şi rafinament, cu dotări impresionante. De pildă, rezidenţii de pe vas pot dormi pe punte, sub cerul liber, admirând stelele, în „paturi Bali”. Peste tot există acoperire wifi, la bordul navei se află personal medical profesionist şi multe alte facilităţi.

Este o modalitate comodă de călătorie fără să îţi părăseşti locuinţa, conchide Veri.

Concureţa nu se lasă

 Lansat în 2021, vasul de croazieră „The Utopia” este un rival al vasului „The World”. Construcţia acestia s-a ridicat la la 980 de milioane de dolari, iar cele 190 de reşedinţe sunt listate între 4 şi 36 de milioane de dolari. Ruta vasului este orientată în funcţie de evenimentele-cheie din calendarul global, cum sunt Festivalul de Film de la Cannes, Monaco Grand Prix, Jocurile Olimpice, parade de modă, Cupa Melbourne şi Carnavalul de la Rio de Janeiro.

„Utopia este un loc pentru întâlnirile anuale ale Primelor Doamne, filantropilor, laureaţilor Premiului Nobel, diferite festivaluri, dar şi pentru liderii lumii care încearcă să rezolve chestiunile politice importante şi pacea ăntre grupuri etnice şi culturi, explică echipa de PR a navei.

The Marquette, croazieră pe râu

Un alt rival al „The World”este „The Marquette„. Este un vas de croazieră pe râu, cu reşedinţe ce se pot cumpăra cu preţuri mai mici decât celelalte două – între 310.000 şi 1,9 milioane de dolari.

Proiectul acestui vas îi aparţine fondatorului David Nelson care a trăit într-o ambarcaţiune pe Mississippi timp de 29 de ani.

Dintre toate aceste nave-oraşe, niciunul nu se compară însă cu The Word, este de părere Veri. Ea spune că „The World” este un oraş plutitor unic în toată lumea, ideal pentru oamenii cu mintea deschisă şi cu pasiunea de a călători şi afla cât mai mult despre lume şi viaţă. Iar în 15 ani de viaţă, a devenit căminul uni familii foarte numeroasă”.

„Este un fel de chimie ce nu poate fi imitată. Trebui esă vii la bord. În scurt timp vei simţi cu adevărat inima şi spiritul acestei nave” unică în lume.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Ce cantitate de apă trebuie să bei, de fapt, pe zi. Sub nicio formă nu trebuie să consumi 2 litri
Capital.ro
A murit cea mai mare actriță și prezentatoare TV. A fost cea mai bună ființă de pe acest Pământ
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă nu declari corect numărul de persoane la întreținere. Măsuri legale pe care le poate lua asociația de proprietari
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Cu cât se vinde vila din București unde a locuit unul dintre cei mai apreciați avocați de la începutul secolului XX
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Mare lovitură pentru români. Tot mai greu de muncit în această țară
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Accident rutier grav pe autostrada A1. O femeie a murit, iar un copil, de doar un an, a fost transportat de urgență la spital
Cancan.ro
ZODIA care trebuie să evite călătoriile până în luna iunie, potrivit faimoasei Cristina Demetrescu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi privind reciclarea. Toată lumea trebuie să le respecte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Donald Trump salută "o posibilă zi mare". ”Voi continua să lucrez cu Rusia și Ucraina pentru pace”
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Urmaşii unui nobil maghiar au pierdut procesul prin care revendicau o jumătate dintr-un sat