Oraşul viitorului se construieşte în Europa. Maşinile vor fi interzise, planul a fost deja schiţat GALERIE FOTO

Merwede este primul exemplu de ambiție pe care un oraş îl are pentru o urbanizare durabilă şi sănătoasă. În acest cartier al oraşului Utrecht nu va fi permisă circulaţia niciunui automobil, prioritatea fiindu-le acordată pietonilor şi bicicliştilor.

23 ian. 2020, 08:53

Olanda este țara care are mai multe biciclete decât locuitori și care deține cea mai impresionantă rețea de piste de biciclete care se întinde pe nu mai puțin de 35.000 de kilometri. Oraşul Utrecht se află la 20 de minute de mers cu trenul de Amsterdam, deţine deja cea mai mare parcare de biciclete din lume și reduce constant numărul străzilor pe care se poate circula cu mașina.

Municipalitatea din Utrecht a semnat deja un acord cu zece proprietari de terenuri pentru construcţia în cartierul Marwede a aproximativ 10.000 de case, unde locuitorii vor trăi într-un spaţiu care nu are nimic de-a face cu prezentul pe care îl cunoaştem. Cei aproximativ 20-30.000 de oameni, va fi de altfel interzisă cu desăvârşire intrarea oricui vehicul. Zona va fi însă plină de spaţii verzi, iar cele mai importante facilități, înclusiv Gara Centrală, vor fi la distanțe care vor putea fi parcurse pe jos sau cu bicicleta.

Merwede a fost inițial un parc de business, dar acesta va fi transformat în următorii ani într-o zonă verde a orașului, în care oamenii se pot relaxa, pot munci și pot locui într-un mediu prietenos și sănătos. Un alt aspect important al noului cartier este acela că va beneficia de o economie circulară. Acest lucru înseamnă că va produce cât mai puține deșeuri posibil și va folosi cât mai multe resurse regenerabile. În Merwede va avea sediul central și De Clique, un start-up circular, care va încerca să refolosească deșeurile din industria ospitalității și din sectoarele de business.

Cartierul va găzdui și o serie de locuri în care oamenii să-și poată petrece timpul împreună și să socializeze. Va exista o zonă pentru skateboarding, multe restaurant și cafenele și un spațiu unde rezidenții pot face cățărări.