Orban: Nu-mi amintesc ca politicienii români SĂ JIGNEASCĂ Ungaria de atâtea ori cum s-a întâmplat după 2012

Viktor Orbán a declarat, sâmbătă, la Universitatea de Vară "Tusványos" de la Băile Tuşnad, că înainte de anul 2012 relaţia dintre România şi Ungaria se baza pe "principii pragmatice şi de încredere" şi că nimeni nu înţelege motivele acestei schimbări.

25 iul. 2015, 13:40
Orban: Nu-mi amintesc ca politicienii români SĂ JIGNEASCĂ Ungaria de atâtea ori cum s-a întâmplat după 2012

„Până în 2012 şi chiar şi în 2012, eu cred că relaţia dintre România şi Ungaria s-a bazat pe nişte principii foarte bune, pragmatice şi de încredere.

Din păcate, în 2012 s-a schimbat situaţia. Eu nu îmi aduc aminte ca politicienii să fi jignit Ungaria de atâtea ori vreodată în istorie de câte ori s-a întâmplat acest lucru după 2012. Noi nu nu ne-am revanşat şi nici nu ne revanşăm, pentru că suntem interesaţi de o relaţie bună, eficientă cu România, dar problema este că nimeni nu înţelege ce se întâmplă. Adică, de ce nu se întâmplă absolut nimic?”, a spus Viktor Orban.

Citeşte şi: Viktor Orban, în România, la Băile Tuşnad, a postat un mesaj PROVOCATOR: „Acasă, în Ardeal”

Premierul Ungariei s-a declarat înţelegător cu schimbările politice care s-au petrecut în România în ultimii trei ani. În plus, acesta şi-a exprimat speranţa ca, după „rearanjarea peisajului politic din România”, relaţia dintre cele două ţări să nu mai fie „încărcată” cu lucrurile care au marcat-o după 2012.

„Aveţi un nou preşedinte, am înţeles acest lucru, şi că se întâmplă tot felul de lucruri, că se transformă peisajul politic în România, cu tunete şi fulgere. Am înţeles acest lucru, dar sperăm că, după aceste schimbări politice, după rearanjarea peisajului politic din România, n-o să mai fie încărcată relaţia dintre Ungaria şi România cu acele lucruri care au încărcat-o după 2012”, a afirmat Orbán.

El şi-a exprimat, totodată, dorinţa „reîntoarcerii” la o relaţie „normală”, întrucât aceasta este importantă atât pentru români, cât şi pentru maghiari, scrie Mediafax.

„Nu ştiu dacă se va întâmpla acest lucru, dacă există, totuşi, o dorinţă foarte clară de partea română, de partea celor care fac politica externă a României, să se revină la relaţia normală, eficientă care a existat până în 2012.

Noi nu ştim dacă politicenii români, dacă cei responsabili pentru a face această politică externă vor să reluăm relaţia. Pentru că noi, Ungaria, spunem că această relaţie nu ar fi trebuit să se strice după 2012, pentru că această relaţie este importantă pentru Romania, pentru Ungaria deopotrivă, pentru comunitatea maghiarilor din România, pentru maghiarii din Ungaria şi pentru români.

Deci, eu cred că trebuie, bunul simţ indică fapul că trebuie să ne reîntoarcem la o relaţie eficientă între România şi Ungaria„, a spus premierul Orbán Viktor.

La dezbaterea la care a participat premierul ungar Viktor Orbán, împreună cu europarlamentarul FIDESZ Tokes László, şi care a fost moderată de Németh Zsolt, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului de la Budapesta, au participat aproximativ 1.500 de prsoane.

Universitatea de Vară „Tusványos” este organizată de Fundaţia Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány din Budapesta şi de Consiliul Tineretului Maghiar din România, în parteneriat cu organizaţii şi fundaţii din cele două ţări.