Orban: Schimbarea procedurii de numire a procurorilor şefi – „asociaţia vechililor” vrea să scoată dinţii procurorilor

Ludovic Orban, candidat la conducerea PNL, a declarat sâmbătă, la Târgu Mureș, că prin proiectul de lege, depus în Parlament, de schimbare a procedurii de numire a procurorilor șefi, Puterea urmărește ca șefii DNA, DIICOT și ai Parchetului General să fie numiți de ministrul Justiției, fapt considerat inacceptabil de către Opoziție.

01 apr. 2017, 11:19
Orban: Schimbarea procedurii de numire a procurorilor şefi – „asociaţia vechililor” vrea să scoată dinţii procurorilor

„Nu pot să nu privesc presiunile făcute de cei de la Putere asupra DNA-ului, numai în contextul deciziei Curții Constituționale. La nivelul Parlamentului există un proiect de modificare a legii, prin care majoritatea guvernamentală urmărește schimbarea procedurii de numire a procurorilor șefi — procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, șeful DNA, DIICOT. Domnii de la Putere ar vrea ca aceștia să fie numiți de ministrul Justiției, ceea ce este inacceptabil din punctul nostru de vedere. Cei din „asociația vechililor” vor să le scoată dinții procurorilor cu un singur scop: ca să poată să facă ceea ce au făcut și până acum. Adică să conducă în stilul lor abuziv, să taie și să spânzure după placul lor și să utilizeze resursele publice cum își doresc ei și nu se poate. Nu putem fi de acord, nu putem susține așa ceva”, a afirmat Ludovic Orban, citat de Agerpres.

El a arătat că, deși există o majoritate parlamentară care poate adopta un astfel de proiect, PNL va ataca la Curtea Constituțională și va apela la toate pârghiile constituționale și legale pentru „a nu permite controlul politic asupra Justiției, asupra instanțelor de judecată și asupra parchetelor”.

În privința dosarului său, instrumentat de DNA, pentru care instanța de fond l-a achitat, Orban a susținut că nu are niciun fel de emoție în ceea ce urmează și nu crede că acesta îi va afecta în vreun fel șansele în alegeri.

„Am primit în schimb o satisfacție care îmi spune un lucru și despre DNA. Procurorul care s-a jucat cu dosarul acesta nu mai este procuror DNA, a fost „externalizat”. În DNA sunt procurori serioși, procurori care instrumentează dosare care stau în picioare, în mod profesionist, toți aceștia trebuie încurajați, iar activitatea lor nu trebuie pusă în umbră de unii sau alții care nu sunt neapărat la nivelul de competență, de profesionalism și de seriozitate pe care îl reclamă activitatea în cadrul unui parchet atât de important cum este DNA. Și, într-un fel, îmi arată că totuși conducerea DNA nu privește cu nepăsare, atunci când sunt unii sau alții care fac dosare care nu stau în picioare”, a susținut Orban.