ORDIN al Ministerului Sănătăţii: Persoanele decedate, depuse în biserici doar cu certificat de îmbălsămare

Persoanele decedate pot fi depuse în sicrie neacoperite în case mortuare ori în biserici doar în baza unui certificat de îmbălsămare. Aşa prevede un nou ordin al Ministerului Sănătăţii, Ordinul 119, publicat în Monitorul Oficial pe 21 februarie 2014. Reglementarea intrată în vigoare deja de trei luni este departe de a fi pusă în aplicare. Treptat însă, lucrurile probabil că se vor schimba, noile prevederi legale fiind impuse pentru protejarea sănătăţii publice.  
Iulian Tudor
31 mai 2014, 12:34
ORDIN al Ministerului Sănătăţii: Persoanele decedate, depuse în biserici doar cu certificat de îmbălsămare

Ordinul 119/2014 al Ministerului Sănătăţii are un capitol special (VIII) dedicat normelor de igienă privind administrarea cimitirelor, crematoriilor umane, înhumarea, transportul şi deshumare cadavrelor umane, scrie monitorulsv.ro. Una din modificările esenţiale este la articolul 87, care prevede că „persoanele decedate vor putea fi depuse înainte de înhumare în sălile de ceremonii funerare numai pe baza certificatului de îmbălsămare”.

Citeşte şi STIREA TA. Confort SPORIT pentru morţi. În România se ANVELOPEAZĂ gardul cimitirului GALERIE FOTO

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava este instituţia care trebuie să urmărească aplicarea ordinului la nivel de judeţ. Doctorul Ludovic Abiţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, a admis că mai este mult până când legea va putea fi pusă în aplicare unitar, cu atât mai mult cu cât nu sunt prevăzute încă sancţiuni pentru cei care nu respectă obligativitatea scoaterii unui certificat de îmbălsămare.

Îmbălsămarea prealabilă este oricum o chestiune care se practica şi până acum, chiar dacă în mod neoficial. Este adevărat că nu toate cadavrele expuse conform obiceiurilor noastre sunt îmbălsămate, însă din practica noastră nu cunoaştem să se fi produs îmbolnăviri din această cauză”, a declarat Ludovic Abiţei.

Cadavrele pot transmite boli

Pe de altă parte, Abiţei a mai spus că măsura este una normală, oamenii putând fi în pericol dacă intră în contact cu un cadavru.

Citeşte şi Ultima variantă a APOCALIPSEI: Ne vom MÂNCA UNII pe ALŢII

„Nu putem spune că este o măsură exagerată, este o măsură de protecţie în plus, în condiţiile în care populaţia atinge cadavrele care sunt medii de cultură perfecte pentru agenţii patogeni şi atunci oricând pot deveni o cale de transmitere a unor boli”, a explicat Abiţei.

DSP Suceava va monitoriza pentru început doar cazurile care pun probleme deosebite, când este vorba de persoane decedate din cauza unor boli contagioase. În cazul acestora, înainte de expunerea în sălile de ceremonii funerare trebuie avizul expres al instituţiei.

Punerea capacului pe sicriu poate rezolva problema îmbălsămării

În aceste condiţii, pentru a respecta prevederile legale, familia unei persoane decedate  are două opţiuni. Fie apelează la o firmă specializată şi realizează îmbălsămarea cadavrului, fie depune defunctul în sicriu cu capacul închis.

Preotul Dumitru Gliga, parohul bisericii de lângă Cimitirul Pacea, unde se află şi o casă mortuară, a precizat că noul ordin nu i-a fost adus încă la cunoştinţă, condiţii în care nu se cere în mod expres certificat de îmbălsămare.

„La persoanele decedate în spitale se emit oricum astfel de certificate de îmbălsămare, însă la cei care trec la cele veşnice acasă, nu prea. Până în acest moment ştim doar că este obligatorie adeverinţa de înhumare care se opreşte de cei de la administrarea cimitirului”.

Expunerea cadavrului cu sau fără capac la sicriu nu are legătură strictă cu religia

Cât priveşte expunerea cadavrului în casele mortuare cu sau fără capac la sicriu oamenii au păreri împărţite, spune preotul.

„Sunt unii care doresc neapărat ca decedatul să fie expus fără capac, în timp ce alţii vor cu capac. Noi încercăm să îi convingem de a doua variantă, însă de fiecare dată rămâne la latitudinea familiei”, a explicat preotul. Dumitru Gliga a mai spus că din punct de vedere al învăţăturii creştine nu există o regulă care se impună expunerea cadavrului pe perioada depunerii în casa mortuară sau în biserică.

El a mai spus că la casa mortuară de la Cimitirul Pacea există şi o vitrină frigorifică, în care, la cererea familiei, se poate depune sicriul, tocmai pentru a se evita un contact direct cu trupul neînsufleţit.

Un alt preot, Alexandru Zofotă, de la Parohia Sf. Înviere Suceava, a declarat că noul ordin este unul benefic şi consideră că numărul decedaţilor cu certificate de îmbălsămare depuşi la casele mortuare este oricum semnificativ. Acesta s-a referit la cei care ajung la casele mortuare după ce au decedat în spitale. Certificatele de îmbălsămare sunt o practică obligatorie pentru persoanele decedate în spital sau cele care fac obiectul unor morţi suspecte şi sunt autopsiate de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceava.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Orașul din România unde poți cumpăra un apartament cu 2 camere cu 10.900 de euro. Ai acces rapid la supermarketuri, restaurante, o grădiniță și un parc. De aici ajungi foarte repede la Brașov și Sibiu
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Vremuri grele pentru această zodie. Vor curge problemele
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Schimbare majoră la inspecția tehnică auto. Milioane de șoferi sunt obligați să plătească anual
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare