Ordinul Casei de Pensii care aduce modificări pentru peste 4 milioane de români

La 1 septembrie 2024, a intrat într‑o vigoare o nouă lege a pensiilor, generând schimbări semnificative pentru milioane de pensionari din România. Pe lângă recalcularea pensiilor, care a adus o creștere medie de 520 de lei, s-a introdus o serie de modificări privind metodele de calcul, inclusiv pentru românii din diaspora.
Filip Stan
10 ian. 2025, 15:23
Ordinul Casei de Pensii care aduce modificări pentru peste 4 milioane de români

Aproximativ 4.000.000 de pensii au fost majorate, cu sume cuprinse între 1 leu și 12.000 de lei. Schimbările aduse sunt menite să asigure un tratament mai echitabil pentru pensionari, atât din țara, cât și pentru cei care au lucrat în străinătate.

Pensiile românilor din Diaspora

Un punct central al reformei este Ordinul nr. 1.762 din 13 decembrie 2024, care modifică metodologia de calcul al pensiilor și introduce noi reguli pentru românii cu rezidență într-un alt stat. Ordinul, semnat de Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, stabilește că cererile de pensie pentru aceste persoane trebuie depuse la instituția de asigurări sociale din statul de ședere permanentă.

„În aplicarea instrumentelor juridice menționate la alin. (4) și a prevederilor art. 89 alin. (4) și ale art. 5 alin. (3) din Legea nr. 360/2023, în cazul persoanelor având locul de ședere permanentă pe teritoriul altui stat, cererea de acordare a prestațiilor de pensie se depune la instituția de asigurări sociale competentă din statul de ședere permanentă. În acest caz, cererea va fi instrumentată de casa teritorială de pensii desemnată prin ordin al președintelui Casei Naționale de Pensii Publice drept pol de competență”, precizează documentul, potrivit Newsweek.

Noi reguli pentru pensia de urmaș

Reforma include modificări și pentru pensiile de urmaș. Pentru persoanele care au primit pensii atât din România, cât și din străinătate, pensia de urmaș va fi calculată în funcție de cuantumul mai avantajos dintre pensia comunitară națională și pensia pro-rata. Această măsură asigură o valoare mai mare pentru urmașii celor care au contribuit la sisteme de asigurări sociale din mai multe țări.

Formula de calcul pentru pensia comunitară

Ordinul introduce o nouă formulă pentru calculul pensiei comunitare, folosind metoda totalizare-proratizare. Metodologia implică:

– Totalizarea perioadelor de asigurare realizate în mai multe țări, în baza legislațiilor aplicabile.

– Proratizarea cuantumului pensiei, majorând numărul total de puncte corespunzător pensiei proratizate cu punctele aferente perioadelor de asigurare voluntare, dacă este cazul.

Un exemplu oferit de Comisia Europeană explică modul de aplicare: o persoană care a lucrat 4 ani în Germania și 32 de ani în Portugalia nu ar fi beneficiat de pensie în Germania, unde pragul minim este de 5 ani. Totuși, datorită noilor reguli, Germania recunoaște anii lucrați în Portugalia și acordă pensie corespunzătoare perioadei de 4 ani.

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a detaliat modul în care se aplică aceste reglementări: „Persoanele primesc pensie proporțional cu perioada în care au lucrat în fiecare țară. Practic, se face o totalizare a stagiului de cotizare din țarile unde au lucrat, urmând ca pensia să fie stabilită de fiecare stat în parte”, a declarat acesta într-o emisiune la Pro TV.

Pentru cei 4.000.000 de români care trăiesc în Occident, din care 1.000.000 în Italia și 1.000.000 în Spania, aceste schimbări aduc o mai mare claritate și echitate în procesul de acordare a pensiilor. Noile reglementări simplifică accesul la drepturile de pensie și asigură recunoașterea contribuțiilor realizate în străinătate.

Citeşte şi: Gestul banal pentru care românii care stau la bloc riscă o amendă de până la 40.000 de lei. Aproape toţi ignoră această regulă

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Cristina Pucean se confruntă cu probleme de sănătate! Dansatoarea are nevoie de perfuzii | FOTO
Bzi.ro
Gabriela Cristea a plecat de la Antena Stars pentru că este însărcinată? Care este detaliul care a dat de gândit
Fanatik.ro
Orașul din România care are un potențial ieșit din comun. Un consultant al Băncii Mondiale s-a folosit de un serial de pe Netflix ca să explice
Capital.ro
Călin Georgescu a fost dat de gol. NU se mai poate ascunde: Nimeni nu se aștepta...
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Cât de mult a afectat războiul din Ucraina economia României: Impactul este aproximativ dublu faţă de cel estimat pentru celelalte state
wowbiz.ro
Gabriela Cristea, ÎNSĂRCINATĂ din nou la 50 de ani?! Acesta este, de fapt, motivul pentru care a demisionat?
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
Spynews
Șase persoane au murit și șapte au fost rănite, după un incendiu devastator la un azil de bătrâni. Cum s-a produs tragedia
Evz.ro
Capcanele de la bloc. Atenție când folosiți mașina de spălat sau aspiratorul
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Când trecem la ora de vară, de fapt, în 2025. În ce noapte vom dormi cu o oră mai puțin
Cancan.ro
Marian, un tânăr de 20 de ani din Năvodari, a fost dat dispărut pe 17 ianuarie 2025. Ireal unde a fost găsit acum
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Dispar banii cash din România? Ce se întâmplă cu numerarul în țara noastră. BNR a anunțat oficial
StirileBZI
Călin Georgescu intră în turul doi! Cu cine va lupta la alegerile prezidențiale din 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
UE pregătită să-și apere interesele economice în fața amenințărilor comerciale ale lui Trump
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE. Ce procent are CĂLIN GEORGESCU în cel mai recent sondaj. E ȘOC!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce ascunde pălăria Melaniei? Vânătăile?