Ordonanţa austerităţii. Sporul pentru condiţii periculoase și vătămătoare, limitat la 1.000 de lei. Ce alte beneficii se elimină

Doar personalul care realizează venituri brute lunar din salariu de până la 10.000 lei inclusiv, în perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026, vor primi vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.

02 aug. 2023, 21:10
Ordonanţa austerităţii. Sporul pentru condiţii periculoase și vătămătoare, limitat la 1.000 de lei. Ce alte beneficii se elimină

În ordonanța-trenuleț a Guvernului Ciolacu, prin care sunt decise numeroase măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, este prinsă și limitarea sporului de 15% pentru condiții periculoase și vătămătoare, la 1.000 de lei.

„Prevederile lit. a), ale art.1, alin.(1) din Capitolul VI Reglementări specifice personalului din cultură, Anexa III – Familia ocupațională de funcții bugetare „cultură“ se modifică și va avea următorul cuprins: (1) În raport cu condițiile în care se desfășoară activitatea, pot fi acordate personalului salarizat, cu respectarea prevederilor legale, următoarele categorii de sporuri: a) pentru condiții periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 15% din salariul de bază dar nu mai mult de 1.000 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;”, arată ordonanța.

Cum strânge Guvernul cureaua. Marcel Ciolacu, declarațiile zilei după întâlnirea cu Marcel Boloş: „Sunt peste 50 de măsuri. Cei care joacă Solitaire la serviciu să-şi caute de lucru în altă parte”

„2. Prevederile lit. a) ale art.10, cap. II – Sporuri și alte drepturi din Anexa nr. VII – Reglementări specifice personalului din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor și a celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, din cele aflate în coordonarea prim ministrului, precum și din cele aflate sub controlul Parlamentului din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului finanțat din fonduri publice publicată în Monitorul Oficial al României nr. 492 din 28 iunie 2017 se modifică și se completează după cum urmează: a) pentru condiții periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 15% din salariul de bază dar nu mai mult de 1.000 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective”, mai prevede actul normativ.

„3. Prevederile alin.(1), Articolului 1, Punctul B – Reglementări specifice funcționarilor publici Capitolul I, Anexa VIII – Familia ocupațională de funcții bugetare „administrație“ se modifică și se completează cu următorul conținut: (1) Funcționarii publici beneficiază de un spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază dar nu mai mult de 1.000 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat”, mai regăsim în actul normativ.

Surse din administrație au precizat că măsurile de plafonare a unor sporuri, eliminarea normei de hrană și altă măsuri din această ordonanță încep să afecteze bugetarii care primesc un salariu de bază brut care pleacă de la 7.000-8.000 de lei.

De altfel, unele sporuri pentru condiții vătămătoare erau foarte mari. De exemplu, președintele CCR primește un spor pentru condiții vătămătoare de 4.449 de lei. Un prim-magistrat asistent de la CCR primește un spor pentru condiții vătămătoare de 3.726 lei.

Însă și la Parlament există asemenea sporuri mari. Secretarul general al Camerei Deputaților are un spor brut pentru condiții vătămătoare de 3029 lei, iar un director 2058 lei. La nivel ministerial, un director din Ministerul Justiției ajungea la un singur spor de 3.750 de lei. Practic, un spor pentru condiții vătămătoare depășea un salariu minim aflat în plată.

Marcel Boloş, măsuri dure de austeritate: Se taie vouchere de vacanţă şi indemnizaţia de hrană, se pun plafoane la mobile, se fac concedieri masive
O altă măsură care ține cont de nivelul veniturilor este cea legată de eliminarea voucherelor de vacanță pentru cei care încasează un salariu net de peste 5.850 de lei.  Personalul din Ministerul Justiţiei cu atribuţii de coordonare şi control şi cel care efectuează lucrări în legătură cu activitatea penitenciarelor, cu excepţia funcţionarilor publici cu statut special, beneficiază de un spor la salariul de bază, respectiv indemnizaţia de încadrare, de până la 5%, spor care în 2024 se va suspenda.

Ordonanţa austerităţii, DOCUMENT. Măsuri pentru reducerea cheltuielilor la stat în ordonanţa care va fi adoptată săptămâna viitoare. Fără vouchere de vacanță pentru unii angajați. Cine va fi dat afară

Ordonanţa prevede eliminarea a 20% din numărul funcțiilor de secretari/ subsecretari de stat, vicepreședinți până cel târziu la 1 ianuarie 2024. Conform actului normativ, numărul posturilor de consilieri din cabinetele președinților/ vicepreședinților din cadrul autorităților de reglementare/ agențiilor/ instituțiilor publice de la nivel central, președinților de consilii județene/ vicepreședinților, primarilor/ viceprimarilor, prefecților/ subprefecților precum și a numărului de consilieri din cabinetele conducerii autorităților/ instituțiilor publice de interes local se reduce cu 50% până cel târziu la data de 1 octombrie 2023. Totodată, doar angajații de la stat care realizează venituri brute lunar din salariu de până la 10.000 lei inclusiv vor primi vouchere de vacanță de 1.450 lei per persoană în perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026.

Astfel, conducătorii autorităților publice centrale/județene/locale au obligația de a pune în aplicare prevederile prezentei ordonanțe de urgență până cel târziu la data de 31 decembrie 2023 dacă nu sunt prevăzute alte termene speciale pentru diferitele categorii de măsuri specifice aprobate prin prezenta ordonanţa de urgență. 

Ordonanţa austerităţii. Conform proiectului de OUG, numărul funcțiilor de demnitate publică efectiv ocupate la nivelul secretarilor de stat/subsecretarilor de stat/vicepreședinților și a funcțiilor de demnitate publică asimilate acestora se reduce până cel târziu la data de 1 ianuarie 2024 cu minim 20%. 

Numărul posturilor de consilieri efectiv ocupate din cabinetele președinților/vicepreședinților din cadrul autorităților de reglementare/agențiilor/instituțiilor publice de la nivel central, președinților de consilii județene/vicepreședinților, primarilor/viceprimarilor, prefecților/subprefecților precum și a numărului de consilieri din cabinetele conducerii autorităților/instituțiilor publice de interes local se reduce cu 50% până cel târziu la data de 1 octombrie 2023. 

c2g9YTRiNmRiNzRiMTcyMjJiNmRkYzAxNTg5YjYxYjk3NTQ=

Ordonanţa austerităţii. Numărul de posturi vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcții aprobate potrivit legii la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se anulează. Prevederile se aplică pentru următoarele categorii de entități:

  1. a) autorități publice de interes central și local;
  2. b) ministere și celelalte autorități publice centrale asimilate ministerelor unde conducătorii autorităților publice sunt asimilați funcției de demnitate publică la nivel de ministru;
  3. c) autorități naționale de reglementare/agenții naționale și alte entități publice de interes național;
  4. d) instituțiile publice de subordonare centrală/locală ai căror conducători au calitatea de ordonatori de credite;
  5. e) institutele naționale de cercetare indiferent de subordonarea/coordonarea/autoritatea unde acestea se află;
  6. f) instituțiile/entitățile publice aflate în coordonarea /subordonarea /autoritatea ministerelor, autorităților naționale ai căror conducători sunt asimilați funcțiilor de demnitate publică de miniștri sau secretari de stat, autorităților publice locale;
  7. g) instituțiile/entitățile publice autonome aflate în subordonarea/ coordonarea /autoritatea Parlamentului;
  8. h) Casa Națională de Pensii și casele teritoriale de pensii, inclusiv casele de pensii speciale;
  9. i) Casa Națională de Asigurări de Sănătate inclusiv casele de asigurări de sănătate teritoriale;
  10. j) alte entități publice a căror finanțare este asigurată din fonduri publice sau a căror finanțare este asigurată din taxele/tarifele colectate ca urmare a activității desfășurate;

Ordonanţa austerităţii. Prin excepție, numărul de posturi vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcții aprobate potrivit legii se reduce cu minim 30% pentru următoarele categorii de entități: 

  1. a) unitățile de învățământ superior și preuniversitar de stat a căror finanțare este asigurată din fonduri publice;
  2. b) unitățile sanitare de interes public;
  3. c) serviciile publice de apărare națională, ordine publică, securitate națională, inclusiv serviciile de poliție locală;
  4. d) serviciile de pază și protecție;
  5. e) serviciile pentru situații de urgență de interes național și local;
  6. f) structurile implicate în implementarea proiectelor de investiții cu finanțare din fonduri externe nerambursabile;
  7. g) structurile de specialitate implicate în colectarea, încasarea, executarea silită, administrarea veniturilor bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale, bugetului fondului unic de asigurări de sănătate, bugetul fondului pentru șomaj, bugetele locale, inclusiv în gestionarea cheltuielilor publice ale statului;
  8. h) alte situații aprobate prin memorandum de către Guvernul României.

Ordonanţa austerităţii. Numărul consilierilor din cabinetele președinților consiliilor de administrație, președinților, vicepreședinților, directorilor generali, directorilor generali adjuncți precum și din alte cabinete ale conducătorilor companiilor naționale/societăților naționale/societăților comerciale cu capital integral/majoritar de stat sau al unităților administrativ teritoriale se reduce cu 50%.

Doar personalul care realizează venituri brute lunar din salariu de până la 10.000 lei inclusiv, în perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026, vor primi vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat. 

Începând cu 2024, prevederile alin.(4), (5) și (6) ale art.26 din Legea 157/2017 privind salarizarea personalului finanțat din fonduri publice publicată în Monitorul Oficial al României nr. 492 din 28 iunie 2017 se suspendă pe perioada anului calendaristic 2024.