Guvernul vrea să modifice legea taximetriei. Ar afecta activitatea Uber, Taxify, Clever Taxi şi Star Taxi

Un proiect de OUG lansat în dezbatere publică vizează modificarea legii taximetriei. Schimbările propuse ar înlesni semnificativ sancţionarea cu amendă a şoferilor care transportă persoane contra-cost şi ar impune ca aplicaţiile pentru comenzi taxi să fie "proprietatea exclusivă" a unui dispecerat autorizat.

21 mai 2018, 12:43
Guvernul vrea să modifice legea taximetriei. Ar afecta activitatea Uber, Taxify, Clever Taxi şi Star Taxi

Modificarea legii taximetriei prin OUG a fost încercată fără succes, de-a lungul anilor, în mai multe rânduri, cel mai recent cu aproximativ un an în urmă, printr-un proiect iniţiat atunci de Ministerul Transporturilor, scrie economica.net.

Citeşte şi Uber, despre decizia CJUE: Serviciile de tip Uber trebuie reglementate; vom continua dialogul cu autorităţile din Europa

De această dată, proiectul de OUG a fost iniţiat de către Ministerul Dezvoltării şi vine cu o noutate faţă de tentativele anterioare – se referă şi la aplicaţiile mobile.

Cea mai importantă modificare se referă la sancţionarea şoferilor care fac transport public de persoane sau transport de mărfuri, contra cost, fără autorizaţiile aferente. Dacă ordonanţa va fi adoptată, aceştia vor putea fi sancţionaţi pe loc, de la prima abatere, cu amendă de până la 5.000 de lei. Astfel, ar fi eliminată din textul legii sintagma „în mod repetat”.

Această modificare ar afecta semnificativ activitatea companiilor de ride sharing, precum Uber şi Taxify.

O altă schimbare importantă propusă de textul OUG este arondarea aplicaţiilor de comenzi taxi la dispeceratele autorizate.

La articolul 1¹, litera j) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„j) dispecerat taxi – activitate conexă transportului în regim de taxi, marfă sau bunuri, autorizată de autoritatea de autorizare, care permite preluarea comenzilor de transport prin intermediul telefonului, aplicației informatice mobile de taxi sau alte mijloace ce pot fi descărcate cu ajutorul internetului şi le transmite taximetristului prin staţia radio de emisie-recepţie, prin intermediul aplicației informatice mobile de taxi conectată la internet. Dispeceratul poate fi autorizat numai cu îndeplinirea prevederilor din prezenta lege.”

La art. 11 după litera ad) se introduce litera ae), cu următorul cuprins:

„ae) aplicație informatică mobilă pentru comenzi de taxi – aplicație informatică virtuală bicomponentă care cuprinde o aplicație șofer instalată pe un dispozitiv de tip telefon, tabletă sau orice alt mijloc care permite instalarea aplicației informatice, proprietatea exclusivă a dispeceratului taxi autorizat, având denumirea dispeceratului, prin intermediul căruia șoferul taxi poate recepționa comanda de transport persoane în refim de taxi transmisă de client prin intermediul internetului sau al datelor, interconectată cu aplicația client instalată pe un dispozitiv de tip telefon, tabletă sau orice aslt mijloc care perimte instalarea aplicației informatice, inclusiv site web pentru comenzi on-line, prin care se poate transmite comanda de transport persoane în regim de taxi prin intermediul internetului sau al datelor și care va fi recepționată de șoferul taxi pe dispozitivul special destinat pentru aceasta. Aplicația se poate folosi doar de către un dispecerat taxi, autorizat în condițiile legii, pentru a asigura siguranța clientului. „, potrivit proiectului.

Proiectul de OUG pentru modificarea Legii 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere poate fi consultat AICI