Ordonanţa de Urgenţă privind interceptările, adoptată în CSAT şi şedinţă de guvern, publicată la proiecte în dezbatere

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind interceptările, care a fost adoptată în şedinţa de guvern de vinerea trecută, după ce fusese aprobată în şedinţa CSAT de joia trecută, a fost publicată pe site-ul Ministerului Justiţiei, la secţiunea Proiecte în dezbatere.

14 mart. 2016, 15:35
Ordonanţa de Urgenţă privind interceptările, adoptată în CSAT şi şedinţă de guvern, publicată la proiecte în dezbatere

Guvernul României a adoptat, vineri seară, în şedinţă specială, ordonanţa de urgenţă privind interceptările, necesară după ce CCR a declarat neconstituţional articolul 142, alin. 1 din Codul de Procedură Penală.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a explicat că pentru punerea în acord a legislaţiei cu hotărârea CCR a fost necesară modificarea prin această OUG a mai multor acte normative.

„Am propus Guvernului o ordonanţă la care am conlucrat cu toate unităţile de parchet, cu SRI, cu ICCJ. Le mulţumesc tuturor, şi Ministerului de Interne, care a înţeţeles că urgenţa este atât de mare, încât nu aveam altă posibilitate de a elimina elementul uman decât prin detaşarea unor poliţişti la DIICOT şi Ministerul Public, care să aibă exclusiv competenţe de poliţie judiciară”, a explicat Raluca Prună.

Din articolul desfiinţat de Curtea Constituţională a fost scoasă sintagma „alte organe specializate ale statului”, care făcea trimitere la SRI, care, potrivit legii, nu are competenţe de cercetare penală.

Potrivit actului normativ publicat, alineatul (1) al articolului 142 se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei”.

La articolul 142, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins: „(11) Pentru realizarea activităților prevăzute la art. 138 alin. (1) lit. a) –d), procurorul, organele de cercetare penală sau lucrătorii specializați din cadrul poliției folosesc nemijlocit sistemele tehnice și proceduri adecvate, de natură să asigure integritatea și confidențialitatea datelor și informaţiilor colectate.”

La articolul 142 alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(2) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice sau furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de orice tip de comunicare ori de servicii financiare sunt obligaţi să colaboreze cu procurorul, organele de cercetare penală sau lucrătorii specializați din cadrul poliției, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică”.

Prin modificările aduse, SRI capătă competenţă de „organ special de urmărire penală”, pentru a putea pune în aplicare mandatele de supraveghere.

„Alineatul (2) al articolului 57 (Codul de procedură penală – n.r.) se modifică și va avea următorul cuprins: „(2) Organele de cercetare penală speciale efectuează acte de urmărire penală numai în condițiile art. 55 alin. (5) și (6), corespunzător specializării structurii din care fac parte, în cazul săvârșirii infracțiunilor de către militari sau în cazul săvârșirii infracțiunilor de corupție și de serviciu prevăzute de Codul penal săvârșite de către personalul navigant al marinei civile, dacă fapta a pus sau a putut pune în pericol siguranța navei sau navigației ori a personalului. De asemenea, organele de cercetare penală speciale efectuează, în cazul infracțiunilor contra securității naționale”, se arată în actul adoptat de guvern.