Orezul, un aliment foarte sănătos

Orezul este unul dintre cele mai consumate alimente la nivel internațional. Acest produs alimentar este fundamental în multe bucătării din întreaga lume, mai ales după ce s-a demonstrat că are foarte multe beneficii asupra sănătății. 

23 feb. 2018, 09:46
Orezul, un aliment foarte sănătos

Cele mai cunoscute tipuri de orez

Chiar dacă noi folosim 1-2 tipuri de orez în gătit, există de fapt o varietate bogată, care oferă diverse opțiuni în bucătărie.

Orezul cu bob lung: acesta este cel mai folosit tip de orez în India, Statele Unite ale Americii și China.

Orezul cu bob mediu: acesta este cel mai des folosit în bucătăria europeană.

Orezul cu bob scurt: are o nișă specială, el fiind folosit pentru sushi.

Orezul este unul dintre principalele alimente bogate în carbohidrați. Aceștia sunt oligoelemente care sunt responsabile de a oferi corpului energia de care are nevoie în fiecare zi. De asemenea, orezul conține și vitaminele B3, B6 și B9, are efect laxativ – fiind bun pentru problemele digestive. În plus, datorită compoziției sale, nu conține colesterol. Recomandat spre consum este orezul fiert, care este foarte sănătos și nutritiv.

Iată de ce este bine să mănânci orez:

Orezul este bun pentru inimă

Există mai multe alimente recomandate persoanelor care se confruntă cu probleme cardiovasculare, iar orezul este unul dintre ele. Deoarece are un conținut scăzut de sodiu, orezul stimulează fluxul sangvin și menține sub control tensiunea arterială. 

Orezul este bun pentru piele

Știai că există ulei din tărâțe de orez? Acesta este considerat cel mai sănătos ulei, el fiind folosit în alimentație datorită concentrației mari de vitamine și minerale. Dar la fel de bine poate fi utilizat pe piele. De exemplu, în Asia, uleiul din tărâțe de orez este folosit pentru creșterea producției de colagen și prevenirea ridurilor. Așadar, include în rutina ta de îngrijire uleiul din tărâte de orez.

Orezul are capacitatea de a preveni cancerul

Orezul din bobul integral, cum este orezul brun, este bogat în fibre insolubile care poate proteja organismul împotriva multor tipuri de cancer. Oamenii de știință cred că fibrele insolubile sunt vitale pentru protejarea corpului împotriva dezvoltării celulelor canceroase. Fibrele sunt benefice în apărarea împotriva cancerului colorectal și intestinal. Cu toate acestea, în afară de fibre, are antioxidanți naturali precum vitamina A și C, împreună cu diferiți compuși fenolici și flavonoizi, care acționează ca stimulatori ai antioxidanților pentru a lupta împotriva daunelor produse de radicalii liberi.

Orezul stimulează metabolismul

Orezul este sursă importantă de vitamine și minerale – niacină, vitamina D, calciu, fibre, fier, tiamină și riboflavină. Toate aceste substanțe nutritive sunt necesare în procesul metabolismului, menținerea sistemului imunitar și alte funcții ale celor mai importante organe. 

Dieta cu orez – cum se ține și ce rezultate are