Organismele publice şi IMM, încurajate să utilizeze eficient energia

Guvernul a aprobat miercuri modificarea și completarea Legii nr. 121/2014 privind eficiența energetică, în sensul încurajării organismelor publice și a IMM-urilor să utilizeze eficient energia, inclusiv prin intermediul unor scheme de sprijin pentru IMM-uri, cu respectarea reglementărilor în domeniul ajutorului de stat.
Filip Stan
24 feb. 2016, 14:13
Organismele publice şi IMM, încurajate să utilizeze eficient energia

Actul normativ clarifică modul în care organismele publice sunt încurajate să achiziționeze doar produse, servicii, lucrări sau clădiri cu performanțe înalte de eficiență energetică. Organismele publice, inclusiv cele de la nivel local și regional, vor fi încurajate ca la efectuarea acestor achiziții să evalueze posibilitatea încheierii unor contracte de performanță energetică pe termen lung, care oferă posibilitatea de economii de energie pe termen lung.

În cazul IMM-urilor, modificările și completările aprobate prevăd dezvoltarea de programe care să încurajeze realizarea de audituri energetice de către IMM-uri și punerea în aplicare a recomandărilor acestora. În plus, actul normativ instituie cadrul legal pentru crearea unui Fond specializat pentru investiții în domeniul eficienței energetice, care va fi accesibil furnizorilor de măsuri pentru îmbunătățirea eficienței energetice. Ministerul Energiei poate să instituie scheme de sprijin pentru IMM-uri, inclusiv în cazul în care au încheiat acorduri voluntare, pentru a acoperi costurile unui audit energetic şi ale punerii în aplicare a recomandărilor rentabile formulate în urma auditurilor energetice.

Schemele de ajutor de stat pot fi accesate și în cazul în care măsurile propuse sunt puse în aplicare, cu condiţia respectării legislaţiei în domeniul ajutorului de stat. Modul de organizare și funcționare a Fondului specializat pentru investiții în domeniul eficienței energetice va fi stabilit ulterior, printr-un act normativ inițiat de Ministerul Energiei și cu respectarea legislației în domeniul ajutorului de stat.

Actul normativ completează, de asemenea, unele criterii pe baza cărora se evaluează implementarea măsurilor de politică alternativă adoptate de România pentru atingerea obiectivului asumat pentru 2020 de economie de energie. Pentru a asigura implementarea utilizării criteriilor enunțate în Directiva 2012/27/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2012 privind eficiența energetică, au fost individualizate criteriile pentru fiecare măsură de politică energetică.

Au fost aprobate, totodată, o serie de modificări și completări impuse de problemele care au fost semnalate până acum în
implementarea măsurilor de eficiență energetică, referitoare la elaborarea auditului energetic, fiind stabilite o serie de măsuri prin care să se evite dubla contabilizare a economiilor de energie.

Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică prevede pentru perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2020 o serie de măsuri de politică de eficiență energetică în vederea obținerii unor economii, în fiecare an, de 1,5% din volumul vânzărilor anuale de energie către consumatorii tuturor distribuitorilor sau tuturor furnizorilor de energie ca volum, calculate ca medie pe perioada de 3 ani imediat anterioară datei de 1 ianuarie 2013. Pentru atingerea acestui obiectiv, Guvernul a aprobat în ședința de astăzi efectuarea unor evaluări intermediare în cadrul programelor naționale de eficiență energetică, la 31 decembrie 2016, respectiv, 31 decembrie 2018, precum și publicarea unui raport anual privind economiile de energie realizate.

Departamentul pentru Eficiență Energetică din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, căruia îi revine responsabilitatea punerii în aplicare a legislației privind eficiența energetică, primește ca atribuție nouă organizarea de campanii
naționale de informare și motivare a consumatorilor mici de energie, inclusiv cei casnici, pentru a utiliza eficient energia. Aceste campanii pot fi organizate de departament inclusiv din surse proprii.

De asemenea, ANRE, prin Departamentul pentru Eficiență Energetică va informa Guvernul asupra conformării instituțiilor implicate în implementarea legii.

Proiectul de act normativ a fost postat spre consultare publică la adresa: http://energie.gov.ro/old/home/210820152.

 

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Ce diferență de vârstă există, de fapt, între Adelina Chivu și Cristi Chivu. Soția noului antrenor de la Inter, confesiuni despre relația lor
Capital.ro
Dreptul de a conduce este suspendat! Regulă nouă pentru permisul de conducere
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Controversele prețurilor locuințelor în Capitală: „Cum s-a ajuns la 200.000 de euro? Este doar vina cumpărătorului”
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Bărbații din viața Mihaelei Rădulescu. Trecut agitat pentru vedetă
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Felix Baumgartner putea evita tragedia în care şi-a pierdut viaţa! Mihaela Rădulescu a fost avertizat[: 'Dacă el anul acesta s-ar fi închis undeva…'
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Regulă pentru românii care stau la bloc. 3.000 de lei amendă pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”