Organismul tatălui se schimbă înainte de naşterea copilului

Sarcina este marcată de importante schimbări hormonale la mamă, dar și la tată, se arată într-un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Michigan.

11 mart. 2015, 10:11
Organismul tatălui se schimbă înainte de naşterea copilului

Modificările privesc patru hormoni: cortizolul, estradiolul, progesteronul și testosteronul. La femeile însărcinate crește semnificativ producția acestor hormoni, dar există fluctuații și la tații copiilor, potrivit Agerpres. Cercetătorii americani au observat cupluri de la anunțarea sarcinii și până la naștere și au analizat concentrațiile hormonale la 12, 20, 28 și 36 de săptămâni.

După cum era de așteptat, rezultatul a arătat o mare creștere a celor patru hormoni la mamă, iar la tată testosteronul (‘hormonul masculin’) scade semnificativ în perioada prenatală. Între cei doi parteneri, concentrațiile medii de cortizol și progesteron sunt corelate. Acest lucru înseamnă că organismul masculin se adaptează la sarcina partenerei și anticipează nașterea, modificări care contribuie, potrivit autorilor studiului publicat în American Journal of Human Biology, la modelarea comportamentului paternal. Următorul pas va fi aflarea mecanismelor (psihologice și fizice) care intervin în acest proces.