Organizaţia pentru Drepturile Omului a acuzat Egiptul că a distrus MII de LOCUINŢE şi culturi

Organizația Human Rights Watch (HRW) a acuzat marți Egiptul de 'încălcarea dreptului internațional' în Peninsula Sinai prin distrugerea a 'mii de locuințe' și culturi, evacuând forțat peste 3.000 de familii pentru a stabili o zonă-tampon la frontiera cu Fâșia Gaza palestiniană.

22 sept. 2015, 07:45
Organizaţia pentru Drepturile Omului a acuzat Egiptul că a distrus MII de LOCUINŢE şi culturi

 ‘Armata a distrus mii de locuințe în mod arbitrar, cartiere întregi și sute de hectare de terenuri agricole’, a acuzat organizația internațională cu sediul la New York. În raportul său, HRW amintește că ‘aproximativ 3.200 de familii au fost evacuate forțat’ și consideră că Egiptul ‘ar fi putut încălca legislația războiului’.

‘Între iulie 2013 și august 2015, autoritățile au demolat cel puțin 3.255 de clădiri rezidențiale, comerciale și administrative’, potrivit raportului HRW, bazat pe mărturia a 11 familii evacuate, a jurnaliștilor și activiștilor din Sinai, precum și pe imagini din satelit.

Scopul acestei zone-tampon — care se întinde pe o suprafață de 72 de kilometri pătrați — este de a distruge sutele de tuneluri săpate din Gaza și care, potrivit autorităților de la Cairo, sunt folosite de militanții palestinieni pentru a furniza arme mișcărilor jihadiste din Sinai.

Citeşte şi Scandal diplomatic de proporţii. Mai mulţi turişti au fost ucişi din greşeală de poliţiştii egipteni VIDEO

La rândul său, Israelul consideră aceste tuneluri ca fiind principalul instrument al mișcărilor islamiste Hamas, care controlează Gaza, și Jihadul Islamic, pentru a furniza arme și pentru a încălca blocada foarte strictă impusă din 2006 micului teritoriu palestinian de către Israel.

Grupările jihadiste egiptene și-au intensificat atacurile împotriva forțelor de securitate din nordul Sinaiului după ce armata l-a înlăturat de la putere pe președintele islamist ales Mohamed Morsi în iulie 2013. Șeful armatei de la acea vreme, Abdel Fattah al-Sissi, a fost ales președinte în mai 2014, iar noua putere de la Cairo conduce o represiune sângeroasă împotriva susținătorilor lui Morsi și a oricărei forme de opoziție.