Organizaţia „Salvaţi copiii” cere înăsprirea legilor care reglementează industria jocurilor de noroc. 14% dintre copii recunosc că au jucat pe bani jocuri de noroc

Expunerea continuă a copiilor şi tinerilor la mesaje de promovare a jocurilor de noroc le poate afecta sănătatea mentală şi dezvoltarea cognitivă. De aceea, organizaţia Salvaţi Copiii propune introducerea în proiectul de Lege privind publicitatea jocurilor de noroc a unui articol care solicită în mod explicit interdicţia totală a oricărei forme de publicitate, inclusiv online, audiovizuală, în presa scrisă, în serviciile cinematografice ori prin serviciile de telefonie, dar şi cele care sunt realizate în spaţii publice exterioare ori interioare sau pentru evenimentele sportive şi spaţiile destinate acestora.
Mircea Filipescu
15 feb. 2024, 10:46
Organizaţia

În plus, organizaţia consideră că se impune şi restrângerea sau eliminarea formelor publicitare prin care jocurile de noroc sunt asociate cu activităţi sportive sau sportivi, întrucât mulţi dintre aceştia sunt percepuţi ca modele de către copii, generând astfel tentaţia de a paria pe echipele sau sportivii favoriţi şi riscul ca pariurile să devină o normă socială în rândul copiilor şi tinerilor.

Solicitările sunt transmise de organizație într-o scrisoare deschisă adresată Parlamentului.

”Pentru protecția copiilor și tinerilor împotriva dependenței de jocurile de noroc, Organizația Salvați Copiii solicită Parlamentului României:

– interdicția oricărei forme de publicitate a jocurilor de noroc, inclusiv online

– amplasarea sălilor de jocuri de norocla o distanță de cel puțin 300 de metri de unitățile de învățământ sau alte spații destinate copiilor și tinerilor”, transmite organizația, într-un comunicat.

Completări în legislație

Organizația ”Salvați Copiii” recomandă completări la cele două proiecte de lege aflate în procedură parlamentară. Acestea se referă la protecția copiilor și tinerilor în vederea evitării dependenței acestora de jocurile de noroc:

– interzicerea oricărei forme de comunicare comercialăaudiovizuală, în presa scrisă, în mediul online, în serviciile cinematografice ori de telefonie, inclusiv cele realizate în spații publice exterioare ori interioare, care au drept scop promovarea jocurilor de noroc, a pariurilor pentru evenimentele sportive ori spațiilor destinate acestora.

– includerea terenurilor cu caracter sportiv, la care copiii și adolescenții au acces pentru derularea de activități sportiveca spații față de care se impune distanța de 300 de metri în raport cu agențiile de jocuri de noroc.

– neacordarea autorizației de exploatare a jocurilor de noroc în localitățile cu mai puțin de 10.000 de locuitori (acum, 5.000 locuitori)

– ridicarea limitei de vârstă la 21 de ani (față de 18 ani) în privința accesării jocurilor de noroc

– abrogarea articolului care prevede permiterea inserturilor grafice statice sau în mișcare, cu sau fără sunet, a logo-urilor companiilor cu activități din sfera jocurilor de noroc sau a altui simbolprin care se identifică acestea sau produse reprezentative ale acestora, dacă acestea sunt efectuate în timpul transmisiunilor sportive în direct.

Dependența de jocurile de noroc poate afecta copiii

Expunerea continuă a copiilor și tinerilor la mesaje de promovare a jocurilor de noroc le poate afecta sănătatea mentală și dezvoltarea cognitivă, potrivit sursei citate.

Dependența de jocurile de noroc este calificată de Organizația Mondială a Sănătății ca afecțiune medicală și introdusă în Clasificarea Internațională Statistică a Bolilor și Problemelor de Sănătate Asociate (ICD), încă din 1975.

Aceasta generează o serie de probleme grave de sănătate, dar și costuri de prevenire și reabilitare substanțiale atât pentru veniturile persoanelor implicate, cât și pentru sistemele de sănătate publică.

Organizația susține că mulți sportivi ”sunt percepuți ca modele de către copii, generând astfel tentația de a paria pe echipele sau sportivii favoriți și riscul ca pariurile să devină o normă socială în rândul copiilor și tinerilor”.

„Trebuie să conștientizăm riscurile reale ale dependenței de jocurile de noroc și comportamentele patologice distructive pe care le generează. Dacă nu ne mai dorim adulți care suferă de anxietate sau depresie asociate cu pierderile din jocurile de noroc, care sunt afectați de faliment personal, pierderea locurilor de muncă, productivitate scăzută și multe alte efecte negative, atunci înseamnă că trebuie să începem să ne protejăm copiii prin măsuri stricte, prevenție și educație continuă.

Iar asta include printre multe altele, eliminarea totală a publicității la jocurile de noroc, limitarea spațiilor destinate acestor activități și chiar interzicerea jocurile de noroc persoanelor sub 21 de ani” a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Statele Membre ale Uniunii Europene sunt în proces de revizuire și de modificare a legislației privind jocurile de noroc pentru a-și proteja mai bine copiii și tinerii.

În țări precum Italia, Olanda, Belgia, Moldova sau Letonia a fost interzisă orice formă de publicitate în domeniul jocurilor de noroc, potrivit sursei citate.

Studiu Salvați Copiii: 14% dintre copii admit că au jucat jocuri de noroc pe bani

14% dintre copii admit că au jucat jocuri de noroc pe bani, în timp ce 7 din 10 copii spun că au văzut publicitate stradală la jocurile de noroc.

Cea mai recentă anchetă sociologică realizată și publicată de Salvați Copiii în luna noiembrie 2023 arată că majoritatea copiilor cu vârsta peste 10 ani au văzut publicitate la jocuri de noroc, atât la televizor, cât și pe Internet. Mai mult, 11% dintre copii admit că urmăresc influenceri promovând jocuri de noroc pe bani, în timp ce 10% resimt presiune din partea prietenilor. Deși legea interzice accesul copiilor la jocurile de noroc, 14% dintre copii recunosc că participă direct la jocuri de noroc pe bani și 40% dintre ei declară că au prieteni implicați în astfel de activități.

Copiii sunt în special vulnerabili la mesajele publicitare, care pot modela convingerile și comportamentele lor și pot pune o presiune pe modul în care își filtrează alegerile lor personale de consum.

Citeşte şi: Rezultate loto 15 februarie 2024. Numere Loto 6/49 şi Joker, sunt premii uriaşe în joc

DailyBusiness
Mezeluri fără vină! Cele mai sănătoase variante, delicioase și fără chimicale periculoase
Spynews
David Pușcaș, apariție îngrijorătoare pe Internet! S-a afișat plângând în hohote și abia a mai putut să vorbească: ”Singura mea salvare” | VIDEO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft, la preț special, de joi, 25 martie 2025, multe produse la mare căutare în rândul românilor. Stocurile sunt limitate
Capital.ro
Regulă nouă privind suspendarea și retragerea permisului de conducere. Se aplică în toate statele UE
Playtech.ro
Gabriela Cristea a ajuns la spital: ”Am început să mă simt rău, m-au trimis direct la camera de gardă”
DailyBusiness
Călătoria cu trenul din Europa pe care nu ar trebui să o ratezi! Ai ocazia să vezi 3 țări, iar prețul biletului este accesibil
Adevarul
Lista lui Peșchir: personajele cunoscute pe internet care au primit sume consistente pentru promovarea lui Călin Georgescu
wowbiz.ro
Ce se întâmplă cu David Pușcaș după declarațiile Luminiței Anghel? Mărturisirea sfâșietoare făcută de fiul adoptiv al artistei: „Sunt devastat. Nu am știut că...”
Spynews
Alertă de ultimă oră în România! Meteorlogii au emis cod galben de vreme rea. Urmează patru zile cu ploi și vânt puternic
Spynews
“Adevărul este…”. David Pușcaș, devastat după mărturisirile Luminiței Anghel. La ce concluzie a ajuns
Evz.ro
Euro, creștere alarmantă. Ratele și prețurile locuințelor ar putea exploda
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
De nerecunoscut! Transformarea incredibilă a fostei jucătoare de tenis, după ce a slăbit enorm
kanald.ro
Românii cu credite în lei vor plăti rate mai mici din luna aprilie! Cu cât scade rata lunară, în funcție de suma împrumutată
Cancan.ro
O cântăreață celebră a murit. Au dus-o de urgență la spital după ce i s-a făcut rău, dar medicii n-au mai reușit să o salveze
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, demascat. Cutremur fără precedent în România. Au venit datele oficiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Fosta soție a fotbalistului milionar a dat de belea cu un obsedat
stirilekanald.ro
„Chipul ei” Semnul divin pe care Igor Cuciuc l-a primit de la fiica sa moartă, chiar când se afla în avion! Nu i-a venit să creadă ce vede când s-a uitat pe geam
Cele mai populare sloturi cu jackpot din 2025
MediaFlux
1.370 de lei în plus la pensie. Milioane de români vor beneficia imediat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Biroul Electoral Central 2025: Cine sunt ”inginerii” alegerilor prezidențiale din România?