Orice român poate lua 250 DE EURO PE LUNĂ de la stat dacă are Bac-ul! Autorităţile au făcut anunţul, cât se acordă pentru licenţiaţi!

Angajatorii din orice domeniu de activitate, care angajează şi califică şomeri la locul de muncă, pot primi din partea statului 250 de euro lunar pentru fiecare persoană angajată. Banii provin din fonduri europene, a anunţat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

14 oct. 2017, 10:17

”La ora actuală există o criză foarte mare de forţă de muncă în piaţă şi noi am pregătit un proiect de lege, inclusiv cu normele de aplicare în acest sens. De mâine dacă vreţi, orice angajator poate să meargă la AJOFM, la oficiile pentru plasarea forţei de muncă din judeţe, şi să ceară de acolo şomeri pe care să-i angajeze, chiar necalificaţi fiind, şi primeşte pentru ei salariul minim pe economie din partea statului, cu finanţare europeană. Avem aproape jumătate de miliard din fonduri europene pentru a plăti aceste salarii, pentru a forma forţa de muncă, pentru că noi avem o problemă în România, din acest punct de vedere”, a spus Olguţa Vasilescu.

Aceasta a dat exemplul unei fabrici de automobile, care în cazul în care are nevoie de strungari poate angaja șomeri pe care îi formează la locul de muncă, iar statul oferă angajatorului 250 de euro pentru fiecare angajat, cu condiția ca acesta să elibereze după perioada de formare un certificat de calificare în meseria respectivă.

Programul Prima chirie pare sortit eşecului. Câţi şomeri au cerut de fapt ajutor de chirie în primele două luni

„Avem cazul unei fabrici de automobile, care are nevoie de strungari, iar în piață nu mai sunt strungari la ora actuală și atunci merge la AJOFM, cere un șomer sau mai mulți, poate să ceară câți angajați are nevoie, să zicem 10 persoane necalificate, pentru a le angaja și a le forma la locul de muncă. Statul automat îi plătește 250 de euro lunar pentru fiecare dintre aceste persoane angajate. Singura obligație a angajatorului este ca peste un an, doi sau trei, depinde cât durează perioada de formare, să-i elibereze un certificat de ucenicie, că este specializat în strungărie, că este deja strungar. În acest moment câștigă angajatul, pentru că el este șomer și se angajează. Mai mult decât atât, se califică la locul de muncă într-o meserie. Chiar dacă ulterior vrea să plece, el are o calificare. Câștigă și angajatorul — pentru că statul, practic, îi subvenționează plata acestui angajat — și, de asemenea, câștigă statul român, pentru că fără să facă niciun efort financiar, având în vedere că banii provin din fonduri europene, nu mai plătește indemnizația de șomaj pentru persoana respectivă și califică în mod gratuit aceea persoană. Mai mult, îi reține și partea de contribuție din salariu. Deci, toată lumea câștigă”, a explicat ministrul Muncii.

Românii cu opt clase refuză să muncească pentru salarii de 1400 de lei

Vasilescu a precizat că, până în prezent, au fost foarte multe întâlniri cu mediul de afaceri pe acest subiect și nu înțelege de ce mediul privat nu vrea să acceseze acești bani.

„De fiecare dată le-am spus același lucru: ‘Luați-ne banii! Nu înțelegem de ce nu vreți să accesați aceste fonduri europene’. Această măsură este valabilă pentru orice fel de activitate, cu condiția să aibă un furnizor de formare profesională, să fie cineva care să facă și partea teoretică, însă nici așa nu avem o problemă, pentru că fie se acreditează la Ministerul Muncii, fie găsește un ONG de pe piață care poate face acest lucru”, a subliniat ministrul Muncii.

De asemenea, Lia Olguța Vasilescu a adăugat că măsura este valabilă și pentru tinerii care au facultate, pentru stagiari, pentru aceștia statul oferind 300 de euro lunar.


loading...