Ororile nazismului: Povestea lui Leon Leyson, cel mai tânăr supravieţuitor de pe Lista lui Schindler

Leon Leyson făcea parte dintre cei 1.100 de evrei pe care Oskar Schindler i-a salvat de deportare în lagărele naziste ale lui Adolf Hitler. Leyson a murit sâmbătă, la Los Angeles, la vârsta de 83 de ani, după o luptă de câţiva ani cu un limfom.

15 ian. 2013, 17:56
Ororile nazismului: Povestea lui Leon Leyson, cel mai tânăr supravieţuitor de pe Lista lui Schindler

Povestea celui mai tânăr supravieţuitor salvat de Oskar Schindler este impresionantă. Născut în data de 15 septembrie 1929, în Polonia, Leon Leyson era cel de-al cincilea copil al unui muncitor care avusese norocul să lucreze în uzina celui care avea să salveze 1.100 de evrei de deportări în lagărele naziste, unde mulţi dintre ei şi-au găsit moartea.

Evreii salvaţi de industriaşul german figurau pe o listă ca angajaţi în uzina sa – celebra „Listă a lui Schindler”, care i-a inspirat pe Thomas Keneally să scrie cartea cu acelaşi nume, iar pe Steven Spielberg să facă filmul după aceasta.

Leon avea 10 ani când Germania nazistă a invadat Polonia, iar industriaşul german, care era membru al Partidului Nazist, a decis să îi salveze pe evrei de deportare, angajându-i în uzina lui de armament. După 6 luni de la invazia nazistă în Polonia, părinţii lui Leon au fost închişi într-un lagăr din Cracovia, iar doi fraţi ai lui, Hershel şi Tsalig, au murit în lagăr. Schindler l-ar fi putut salva pe Tsalig, pe care l-a recunoscut într-un tren de deportaţi, însă băiatul nu a vrut să plece fără prietena lui.

Dar industriaşul german i-a salvat pe părinţii lui Leon şi a încercat să îl salveze şi pe el. Leon fusese trimis într-un lagăr de exterminare din Plaszow, al cărui şef era un nazist necruţător care îi împuşca pe deţinuţi la cea mai mică abatere. Comandantul avea şi o listă cu cei ar fi urmat să fie transferaţi la uzinele lui Schindler.

Curaj din disperare

Pe această listă, Leon şi-a văzut numele, însă acesta fusese tăiat. Disperat, Leon a riscat şi s-a dus la una dintre gărzile închisorii căreia i-a spus pe un ton aproape imperativ că „este o greşeală” în legătură cu tăierea numelui său de pe lista industriaşului. După această manifestare de curaj, Leon se aştepta să fie omorât, dar spre surprinderea sa a fost eliberat să lucreze în fabrica lui Schindler alături de părinţii lui şi sora lui.

Spre sfârşitul războiului, Schindler şi-a transferat uzina în Germania. Din greşeală, unul din trenurile care îi transportau pe muncitorii lui Schindler şi familiile lor a ajuns la Auschwitz. Schindler personal s-a aventurat acolo ca să îşi salveze oamenii, mituind oficialităţile naziste să elibereze femeile şi copiii. Astfel, Leon s-a reunit cu mama şi sora lui, după cum a povestit ultimul supravieţuitor într-un interviu acordat publicaţiei Los Angeles Times.

Viaţă nouă pe alt continent

După încheierea celui de-al doilea război mondial, Leon s-a hotărât să înceapă o nouă viaţă în altă parte şi a plecat în Statele Unite. A ajuns în California, unde şi-a întemeiat o familie şi a devenit profesor la un colegiu, unde a predat timp de 39 de ani.

În 1974, s-a întâlnit cu Schindler,  iar când se pregătea să se prezinte, crezând că industriaşul nu îşi mai amintea de el, acesta l-a uluit după ce l-a recunoscut instantaneu, spunându-i „ştiu cine eşti. Eşti micuţul Leyson!”…

Oskar Schindler s-a interesat până în ultima zi a vieţii lui de cei pe care îi salvase. El a primit titlul de „Drept între Popoare”, în 1963.

„Nu mi-am trăit viaţa în umbra Holocaustului. Nu le las copiilor mei o moştenire de teamă, le las o moştenire de libertate”, obişnuia Leyson să spună, mai scrie Los Angeles Times.