Oscar 2019: doar 87 de ţări au propus producţii spre nominalizare la categoria film străin

La ediţia a 91-a a premiilor Academiei Americane, 87 de ţări au trimis propuneri pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza", scrie The Hollywood Reporter.

09 oct. 2018, 10:42
Oscar 2019: doar 87 de ţări au propus producţii spre nominalizare la categoria film străin

OSCAR 2019: Acest număr este mai mic decât recordul înregistrat anul trecut – 92 de filme.

Pentru prima dată, Malawi, care a propus „The Road to Sunrise” al lui Shemu Joyah, şi Nigeria, cu „The Wedding Ring”, în regia lui Rahmatou Keita, au intrat în cursă. 

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, regizat de Radu Jude, a fost desemnat propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Oscar 2019.

Propunerile includ titluri precum „Roma”, lui Alfonso Cuaron, din partea Mexicului, „Shoplifters” al lui Kore-eda Hirokazu din Japonia, care a câştigat Palme d’Or anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes, din Liban „Capernaum”, de Nadine Labaki, care a câştigat premiul juriului la Cannes, şi „Cold War”, de Pawel Pawlikowski, din Polonia, care a primit premiul pentru „cel mai bun regizor” la Cannes. 

Franţa a optat pentru filmul lui Emmanuel Finkiel, drama despre Al Doilea Război Mondial „La Douleur”, Spania a înscris filmul „Campeones”, de Javier Fesser, despre o echipă de baschet cu handicap mintal; Italia a trimis drama lui Matteo Garrone – „Dogman”; Germania – povestea de dragoste „Never Look Away”, regizată de Florian Henckel von Donnersmarck, care a câştigat Oscarul în 2006 cu „The Lives of Others”; iar Ungaria a propus drama „Sunset”, în regia lui Laszlo Nemes, al cărui film din 2015 „Son of Saul” a fost de asemenea un câştigător al premiului Oscar. 

Întrucât propunerea nu trebuie să fie o peliculă vorbită în limba ţării respective, Marea Britanie a înscris „I Am Not a Witch”, de Rungano Nyoni , care a fost filmat în Zambia, în timp ce Australia este reprezentată de filmul lui Benjamin Gilmour „Jirga”, turnat în Afghanistan.

Nominalizările vor fi anunţate pe 22 ianuarie, iar premiile Oscar vor fi acordate pe 24 februarie, la Dolby Theatre.