OSCAR DE LA RENTA a murit de cancer

Stilistul dominican Oscar de la Renta a decedat la vârsta de 82 de ani, a anunţat luni seară canalul american de televiziune ABC News, citând un membru al familiei acestuia, potrivit AFP. 

21 oct. 2014, 03:30
OSCAR DE LA RENTA a murit de cancer

Oscar De la Renta, care de curând a creat rochia de mireasă pentru Amal Clooney, a fost diagnosticat cu cancer în 2006, a precizat ABC News. 

Născut în Republica Dominicană pe 22 iulie 1932, Oscar de la Renta şi-a părăsit ţara la vârsta de 18 ani pentru a merge să studieze pictura la Madrid. În capitala Spaniei, şi-a descoperit pasiunea pentru designul vestimentar şi a devenit ucenicul lui Cristóbal Balenciaga – care va ajunge mentorul său -, iar mai târziu a plecat la Paris. 

El a fost considerat unul dintre cei mai mari stilişti ai lumii, cunoscut în special pentru rochiile sale romantice. 

Oscar de la Renta a devenit faimos în anii 1960, îmbrăcând-o pe fosta Primă Doamnă a Statelor Unite Jacqueline Kennedy. 

Creaţiile sale au fost purtate de-a lungul anilor de Betty Ford, Nancy Reagan, Hillary Clinton şi Laura Bush. 

Alte informaţii legate de decesul său nu erau disponibile pentru moment.

Născut în Republica Dominicană pe 22 iulie 1932, Oscar de la Renta şi-a părăsit ţara la 18 ani pentru a merge să studieze pictura la Madrid. În capitala Spaniei, şi-a descoperit pasiunea pentru designul vestimentar şi a devenit ucenicul lui Cristóbal Balenciaga – care va ajunge mentorul său -, iar mai târziu a plecat la Paris. În capitala franceză a fost asistentul lui Antonio Castillo la Lanvin, lucrând apoi la compania Elisabeth Arden. Şi-a creat propria marcă în 1965. 

Site-ul său de internet a confirmat implicit anunţul, afişând doar semnătura stilistului pe fond negru, fără niciun comentariu. Decanul creatorilor de modă americani a murit la domiciliul său din Kent (Connecticut), aproape de New York, conform New York Times. 

Dominican cu cetăţenie americană din 1969, Oscar de la Renta, cu creaţiile sale strălucitoare şi romantice, este considerat unul din cei mai mari designeri din lume. El a creat recent rochia de mireasă a lui Amal Alamuddin, soţia actorului George Clooney. A devenit celebru în anii 1960, când a creat articole de îmbrăcăminte pentru prima doamnă Jacqueline Kennedy. De-a lungul celor peste 50 de ani de carieră, a semnat creaţii vestimentare pentru majoritatea primelor doamne americane – altele decât Jacqueline Kennedy, Nancy Reagan, Hillary Clinton şi Laura Bush -, actriţe, celebrităţi şi capete încoronate, printre care Sarah Jessica Parker, Penelope Cruz sau regina Noor a Iordaniei. 

Mereu elegant, excelent dansator şi filantrop, Oscar de la Renta a prezentat o colecţie la cea mai recentă Fashion Week din septembrie de la New York. De câteva luni căuta pe cineva care să îi succeadă la conducerea casei sale de modă, aflată la New York şi fondată în 1965. Acum o săptămână a anunţat numirea lui Peter Copping ca director de creaţie. Copping, director artistic la Nina Ricci timp de cinci ani, urmează să îşi preia funcţia pe 3 noiembrie, prezentarea primei colecţii fiind prevăzută la Fashion Wekk din luna februarie. Când i-a anunţat numirea, designerul a precizat că va ‘participa activ la tranziţie’. 

Singurul fiu al unei familii cu şapte copii, Oscar de la Renta părea că are o afinitate naturală pentru eleganţa feminină şi multor femei le plăceau rochiile lui, în care se simţeau pur şi simplu frumoase. A primit numeroase distincţii de-a lungul carierei, printre care premiul pentru Creatorul Anului al Consiliului creatorilor de modă americani (CFDA) în 2000 şi 2007, organizaţie al cărei preşedinte a fost de două ori în anii 1970 şi 1980. În 1990 a primit un premiu CFDA pentru întreaga carieră. 

‘George şi cu mine suntem deosebit de trişti la moartea dragului nostru prieten Oscar de la Renta’, a scris Laura Bush într-un comunicat, aducând un omagiu ‘personalităţii generoase şi calde, farmecului şi talentului său minunat’. ‘Vei fi mereu un gentleman al modei’, a postat pe Twitter şi Naomi Campbell. 

Stilistul a fost căsătorit de două ori, prima oară cu Francoise de Langlade, care a murit în 1983, şi apoi cu Annette Engelhard Reed. Din cele două căsătorii avea şapte copii vitregi şi un fiu adoptiv.