OSCAR PISTORIUS. SENTINTA se anunţă MARŢI. Ce spun juriştii sud-africani

OSCAR PISTORIUS SENTINTA. După 7 luni de proces-fluviu, care a pasionat Africa de Sud şi lumea întreagă, Oscar Pistorius, campionul paralimpic găsit vinovat că şi-a ucis prietena în 2013, va şti marţi dacă este condamnat la închisoare şi pentru cât timp.

20 oct. 2014, 16:54
OSCAR PISTORIUS. SENTINTA se anunţă MARŢI. Ce spun juriştii sud-africani

OSCAR PISTORIUS SENTINTA. Judecătoarea Thokozile Masipa, care a reţinut contra tânărului de 27 de ani acuzaţia de „omor involuntar”, va urma cererea acuzării, care a solicitat 10 ani de închisoare, sau opinia apărării, care a plecat pentru o pedeapsă alternativă, sub forma muncii în interes general?

OSCAR PISTORIUS SENTINTA. În ultima săptămână de audieri, între 13 şi 17 octombrie, magistrata nu a lăsat ca nimic să-i trădeze intenţiile, ca de obicei. În faţa camerelor de luat vederi, care au retransmis integral şi în direct acest proces ieşit din comun, încă din luna martie, în faţa sutelor de jurnalişti din lumea întreagă care au relatat această saga judiciară, judecătoarea a rămas cu o figură impenetrabilă.

OSCAR PISTORIUS SENTINTA. Nimeni nu poate şti dacă a fost convinsă de emoţionanta depoziţie a verişoarei victimei, care a declarat, în lacrimi, că Pistorius trebuie să ajungă în închisoare „pentru a plăti ceea ce a făcut. Şi nici dacă va urma raţionamentul redutabilului procuror Gerrie Nel, devenit celebru graţie acestui proces, care apreciază că societatea nu va ierta justiţia dacă Pistorius nu va sfârşi în spatele gratiilor. Sau la argumentele pateticului Barry Roux, avocatul care afirmă că fostul campion este distrus de remuşcări şi nu doreşte altceva decât să-şi repare greşeala, adăugând că închisoarea nu este locul adaptat pentru a primi un bărbat cu ambele picioare amputate şi că încarcerarea ar putea deveni un calvar.

OSCAR PISTORIUS SENTINTA. Magistrat experimentat şi respectat în Africa de Sud, Thokozile Masipa ar putea fi totuşi influenţată de criticile izbucnite în septembrie, care îi reproşau că a dat un verdict prea clement, de ucidere involuntară şi nu de asasinat?

OSCAR PISTORIUS SENTINTA. Oricare ar fi sentinţa, tânărul campion paralimpic, care aleargă cu proteze de carbon a căzut pentru întotdeauna de pe piedestal: o dată idol sportiv şi model de curaj pentru că a reuşit, în ciuda handicapului său, să participe la Jocurile Olimpice de la Londra-2012 alături de sportivii valizi, el este astăzi un om distrus, a pledat avocatul lui.

OSCAR PISTORIUS SENTINTA. „Distrus, dar viu”, nu ca victima sa, a replicat sec inflexibilul procuror Nel.

OSCAR PISTORIUS SENTINTA. În fine, juriştii sud-africani se aşteaptă ca apărarea sau acuzarea să facă apel, dacă sentinţa este considerată fie prea dură, fie prea uşoară. Ceea ce va relansa foiletonul Pistorius pentru alte câteva luni.