Osemintele lui Constantin Brâncuşi, aproape de repatriere VIDEO

O casă de avocatură a fost desemnată de Guvern să negocieze cu francezii repatrierea osemintelor sculptorului Constantin Brâncuşi. În tot acest timp însă, locul în care s-a născut artistul a fost lăsat de izbelişte. Mai mult, există dispute chiar şi între rudele sculptorului pe tema repatrierii, informează România TV.

20 feb. 2013, 21:46
Osemintele lui Constantin Brâncuşi, aproape de repatriere VIDEO

Constantin Brâncuşi odihneşte acum în Cimitirul Montparnasse din Paris. Chiar dacă a iubit mult acest oraş, artistul a lăsat cu limbă de moarte să fie adus acasă, la Hobiţa, în Gorj.

„Mor cu sufletul neîmpăcat că voi putrezi în pământ străin, departe de fiinţa cea mai dragă, mama mea”.

Guvernul României grăbeşte demersurile repatrierii osemintelor artistului. O casă de avocatură va negocia cu francezii. Rămăşiţele ar urma să fie duse la Hobiţa. Localitatea parcă a rămas însă în trecut.

În ultimii ani, autorităţile au lăsat de izbelişte localitatea natală a lui Constantin Brâncuşi. Drumul este plin de gropi, chiar şi în faţa Casei Muzeu.

Mai mult, chiar descedenţii lui Brâncuşi au opinii diferite despre repatriere.

„Să vină aici că aici sunt rudele. Cum să nu se strângă? (semnături pentru aducerea lui Brâncuşi n.r.). Nu s-a strâns numai din sat, s-a strâns din satele vecine, de la vizitatori. Dar cine ar putea să nu fie de acord ca osemintele lui Brâncuşi să vină în sat la el?”, a precizat Maria Mecu, rudă prin alianţă cu Constantin Brâncuşi.

„După cum e îngrijit acolo, nu ştiu dacă aici poate fi îngrijit aşa, mormântul”, a spus Ioana Brâncuşi, o strănepoată a sculptorului.

Operele lui Constantin Brâncuşi se vând cu preţuri ameţitoare. Spre exemplu, „Muza” a fost adjudecată recent cu 12,4 milioane de dolari, iar o variantă a „Domnişoarei Pogany” s-a vândut cu 26 de milioane de dolari.