Ostatici eliberaţi, într-o operaţiune a forţelor speciale franceze, în Burkina Faso

Publicat: Vineri, 10 Mai 2019 18:26 // Actualizat: Vineri, 10 Mai 2019 19:55 // Sursa: romaniatv.net

Forţele speciale franceze au eliberat patru ostatici - doi francezi, o americancă şi o sud-coreeană - într-o intervenţie ”complexă”, în nordul Burkinei Faso, în cursul căreia doi militari francezi au fost ucişi, au anunţat vineri autorităţile, relatează AFP.

Patru răpitori au fost ucişi în cursul operaţiunii, potrivit Statului Major francez, care nu face precizări cu privire la identitatea grupului care a luat ostaticii.

Cei doi francezi - Patrick Picque şi Laurent Lassimouillas - au fost răpiţi la 1 mai, în timpul unui sejur turistic în Benin, o ţară ocolită până atunci de insecuritatea din Africa de Vest, unde operează numeroase grupări jihadiste cu legături cu Al-Qaida şi organizaţia Statul Islamic (SI).

Corpul ghidului din Benin al celor doi francezi a fost descoperit sâmbătă în Parcul Naţional Pendjari, unde se aflau în safari. Vehiculul lor a fost găsit apoi în estul Burkina Faso, o ţară vecină care se confruntă cu o degradare a situaţiei în domeniul securităţii de trei ani şi cu o accelerare alarmantă în ultimele luni.

Potrivit familiei lui Patrick Pique, cei doi ostatici urmează să sosească sâmbătă sau duminică la Paris. ”Este o veste bună. Ne vom duce la Paris să primim avionul. Vom fi acolo”, a declarat pentru AFP Jean-Claude Picque, tatăl lui Patrick. Identitatea celorlalţi doi ostatici eliberaţi nu era cunoscută imediat, potrivit news.ro.

În cursul acestei operaţiuni, ”doi militari au fost ucişi în lupte, maistrul Cédric de Pierrepont şi maistrul Alain Bertoncello, ambii ofiţeri marinari în cadrul Comandamentului Operaţiunilor Speciale”, precizează Palatul Elysée. Amândoi făceau parte din prestigiosul comando Hubert al Marinei naţionale franceze.

 Preşedintele Emmanuel Macron "se înclină cu emoţie şi gravitate în faţa sacrificiului militarilor noştri, care şi-au dat viaţa pentru a le salva pe cele ale concetăţenilor noştri” şi ”transmite condoleanţe sincere familiilor lor”, informează news.ro.

”Această operaţiune îndrăzneaţă”, în cursul căreia au fost ucişi patru dintre răpitori, a fost ”făcută posibilă prin mobilizarea unor mijloace din cadrul (Operaţiunii) Barkhane, implicarea unor forţe din Burkina Faso şi susţinerea americană cu informaţii”, precizează şeful Statului Major francez, generalul François Lecointre, în alt comunicat.

Din 2014, Franţa mobilizează aproximativ 4.500 de militari în Sahel, în cadrul Operaţiunii antijihadiste Barkhane. Burkina Faso găzduieşte pe teritoriul său Task Force Sabre, alcătuită din ”forţe speciale” din cadrul dispozitivului militar francez afla în fâşia sahelo-sahariană.


loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8731
RON
26 Oct
noapte 8 °
zi 19 °
Ultimele joburi adaugate
24 H