OUG 114, care instituie taxa pe lăcomie, va ajunge pe masa Comisiei Europene

Este oficial, experții Comisiei Europene vor analiza prevederile OUG 114, care a scandalizat băncile din România. Ordonanța care taxează profitul băncilor în funcție de valoarea ROBOR va fi analizată de experți din CE care vor da verdictul: este sau nu actul unul conform cu legislația europeană în vigoare. Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că va trimite Comisiei Europene un material informativ despre OUG 114/2018 privind unele măsuri fiscale.
Filip Stan
05 feb. 2019, 06:56
OUG 114, care instituie taxa pe lăcomie, va ajunge pe masa Comisiei Europene

„Pregătim un material de informare pentru Comisia Europeană privitor la OUG 114/2018. Obiectivul nostru fundamental în această sesiune parlamentară este abrogarea cât mai rapidă a OUG 114 în integralitatea sa. Este neconstituțională, conține prevederi contrare unor regulamente și directive adoptate la nivel european. Echipa care va lucra trebuie să pregătească o informare cu punctul de vedere al PNL privitor la reglementările din OUG 114, atât cele din domeniul energiei, din domeniul financiar bancar, cât și în ceea ce privește reglementările care se referă la administrarea pilonului II de pensii, pe care noi le considerăm a fi neconforme cu Tratatul UE și cu alte reglementări la nivel european. Acest material ne-am propus să îl finalizăm până săptămâna viitoare, urmând să îl aprobăm în Biroul Executiv și să trimitem acest material informativ către Comisia Europeană”, a declarat Ludovic Orban, la finalul ședinței Biroului Executiv al PNL.

Liderul PNL a afirmat că prin OUG fiscală adoptată de Guvern există posibilitatea declanșării procedurii de infrigement împotriva României.

„Noi considerăm că este posibilă inclusiv declanșarea unei proceduri de infrigement împotriva României privitor la anumite prevederi din OUG 114, care reprezintă un act criminal la adresa economiei românești. Cu siguranță ne vom bate pentru trecerea în procedură de urgență a legii de respingere a OUG 114 în Parlament și vom transmite și actualului Guvern toate considerațiile noastre cu privire la prevederile din OUG 114 care nu respectă regulamentele europene”, a adăugat Orban.

Materialul informativ care urmează să fie trimis de către PNL Comisiei Europene va cuprinde și opiniile reprezntanților companiilor afectate de măsurile actului normativ.

„Vom include în această sesizare și punctele de vedere a tuturor asociațiilor patronale și tuturor companiilor afectate a OUG 114/2018. Avem prevăzute săptămâna asta mai multe reuniuni în care dezbatem aceste prevederi cu reprezentanții administratorilor fondurilor de pensii, cu reprezentanții sistemului financiar bancar și cu reprezentanții societăților din comunicații. Toate punctele de vedere vor fi cuprinse în materialul informativ pe care îl vom transmite Comisiei Europene”, a conchis Orban.

Guvernul a adoptat pe 21 decembrie OUG privind măsurile fiscale, numită și OUG privind „taxa pe lăcomie”.

Principalele prevederi: Prețul la gaze și energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; mișcorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% și majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Vedetă de pe Netflix, moarte bruscă. S-a stins la doar 28 de ani
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Închisoare de până la 6 ani pentru Călin Georgescu. Lovitură pentru fostul candidat. Nu se aștepta la asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Toți oamenii lui Bolojan: cine sunt și cât câștigă consilierii și secretarii de stat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări