OUG 13 rămâne în dezbatere la Comisia juridică a Senatului

Senatorii Opoziției din Comisia juridică au solicitat, marți, respingerea OUG 13/2017, propunere care nu a întrunit însă votul majorității, actul normativ urmând să fie dezbătut alături de legile grațierii, săptămâna viitoare, în prezența reprezentanților Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii și Agenției Naționale a Penitenciarelor.

14 feb. 2017, 15:07
OUG 13 rămâne în dezbatere la Comisia juridică a Senatului

Senatorul PNL Alina Gorghiu a recomandat să se țină cont de avizul dat de Comisia pentru constituționalitate, care a amendat titlul actului normativ, proiectul de lege privind aprobarea OUG 13/2017 pentru modificarea și completarea Codurilor penale devenind proiect de lege de respingere a OUG 13/2017.

„Propunerea pe care vă rog să o supuneți votului este discutarea astăzi a OUG 13, rămânând ca pentru alte puncte de pe ordinea de zi, respectiv 2 și 3, pe care le doreați în dezbatere cu sistemul judiciar să se facă la o dată ulterioară. Consider imperios necesar să dăm o soluție astăzi. Mi se pare una de bun simț cea identificată de Comisia de constituționalitate ieri dimineață, motiv pentru care vă rog să facem discuția pe legea de respingere a OUG 13”, a solicitat Gorghiu.

Senatorul USR George Dircă a susținut că o discuție pe marginea unei ordonanțe abrogate nu își are rostul.

„Nu negăm necesitatea unor discuții mai ample pe aceste teme foarte sensibile care se referă la reforma Justiției. (…) În acest moment nu ne rămâne nimic altceva de făcut cu ea (OUG 13 — n.r.) decât să luăm act de propunerea Comisiei de constituționalitate, (…) să o avizăm și să o trimitem în plenul Senatului pentru vot. A face discuții pe marginea unei ordonanțe abrogate nu văd rostul. Pe de altă parte, consultări publice nu se fac pe marginea ordonanțelor, ci pe marginea proiectelor de lege”, a spus senatorul USR.

Președintele Comisiei juridice, social-democratul Șerban Nicolae, a precizat că la dezbaterea celor trei acte normative va invita ministrul Justiției, conducerea CSM și directorul general al ANP.

„Eu nu am vorbit de o consultare publică. Parlamentul nu face consultări publice în cadrul comisiilor. Am spus o dezbatere mai amplă legată de aceste proiecte, nu de reforma sistemului judiciar. (…) Am propus pentru cele trei proiecte o dezbatere preliminară pentru data de astăzi și, în ipoteza în care reușim să concretizăm un punct de vedere, să facem o dezbatere pe 21 februarie”, a explicat Nicolae.

Alina Gorghiu a afirmat că proiectul privind grațierea nu rezolvă problema suprapopulării penitenciarelor, fiind vizate de actul normativ doar 1.112 persoane, conform datelor de la Agenția Națională a Penitenciarelor.

Ea a propus respingerea proiectului de lege inițiat de Guvern și elaborarea unui set nou de măsuri care să soluționeze situația.

„Nu vedem grațierea în sine o soluție”, a spus Gorghiu. Ea a avansat ca o posibilă soluție folosirea brățărilor electronice de supraveghere.

Ordonanța 13/2017, proiectul de lege pentru grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate și proiectul de lege pentru completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal vor fi dezbătute din nou în ședința Comisiei juridice din 21 februarie.