OUG privind plagiatul, modificată de deputaţi după decizia Curţii Constituţionale

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, Legea de aprobate a OUG 4/2016, privind plagiatul, după decizia CCR prin care proiectul a fost declarat neconstituţional, revenindu-se astfel la forma propusă de Guvernul Cioloş. Deputaţii au introdus însă un amendament, care prevede că pierderea titlului de doctor devine efectivă şi nu mai produce efecte juridice doar după o decizie definitivă a instanţei, faţă de momentul comunicării dispoziţiei, aşa cum era stipulat iniţial.
Ionela Marcu
11 apr. 2017, 10:16
OUG privind plagiatul, modificată de deputaţi după decizia Curţii Constituţionale

Noul raport al Comisiei de educaţie elimină toate articolele adăugate de Parlament la OUG 4/2016, prin care titlurile de doctor erau retrase prin decizii ale Senatelor universităţilor, eliminând astfel competenţele CNATDCU şi ale Consiliului Naţional de Etică. Se revine astfel la forma Guvernului, din 2016, care preciza că aceste titluri se retrag prin Ministerul Educaţiei.

Decizia vine după ce Curtea Constituţională a declarat Legea de aprobare a OUG 4/2016 neconstituţională în integralitate.

Toate modificările Parlamentului au fost eliminate, cu o singură excepţie: modalitatea de încetare a efectelor juridice ale retragerii titlului de doctor.

Potrivit formei Guvernului, nu existau dispoziţii speciale privind momentul încetării efectelor juridice, însă Parlamentul a precizat că „diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a titlului”. Noua formă, propusă de deputatul UDMR Szabo Odon şi deputatul USR Stelian-Cristian Ion, prevede că diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice „după pronunţarea unei hotărâri definitive a unei instanţe judecătoreşti”.

Sunt eliminate şi celelalte puncte criticate de CCR, precum reorganizarea instituţiilor care oferă titluri academice, înfiinţarea Colegiului Naţional al Instituţiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat, posibilitatea renunţării unilaterale la titlu, dar şi prevederea potrivit căreia orice diplomă de doctorat se analizează potrivit legislaţiei în vigoare în momentul verificării.

Proiectul a fost adoptat în această formă cu 196 voturi „pentru”, două „împotrivă” şi 77 de abţineri, şi va merge la Senat, în calitate de for decizional.

CCR a declarat, în octombrie, legea de adoptare a OUG 4/2016 privind plagiatul, în forma adoptată după cererea de reexaminare a lui Klaus Iohannis, neconstituţională în integralitate, atât din cauza modului în care Parlamentul a decis să o discute, cât şi din cauza majoritatăţii mecanismelor instituite.

Curtea Constituţională arată, în motivarea de neconstituţionalitate a modificărilor aduse de Parlament OUG privind retragerea titlurilor de doctor în caz de plagiat, că această decizie nu poate fi luată de aceeaşi instituţie care a şi acordat titlul, aşa cum a propus Legislativul, şi a criticat şi opţiunea retragerii voluntare a titlului, pe motiv că ar presupune sustragerea de la sancţiunile legale.

Senatorii au respins, în octombrie, cu 90 de voturi „pentru”, 12 voturi „împotrivă” şi şase abţineri, cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, fiind menţinute modificările comisiei de învăţământ, prin care acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, CNATDCU rămânând o instanţă de recurs.

Plenul Senatului a adoptat, pe 9 mai, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, care a fost modificat în comisia de învăţământ şi care prevedea, în varianta nouă, că acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, aşa cum era prevăzut în Ordonanţa dată de Executiv.

OUG 4 a fost emisă de Guvernul Cioloş la începutul anului 2016.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Orașul din România unde poți cumpăra un apartament cu 2 camere cu 10.900 de euro. Ai acces rapid la supermarketuri, restaurante, o grădiniță și un parc. De aici ajungi foarte repede la Brașov și Sibiu
Capital.ro
Călin Georgescu a fost dat de gol. Apropiatul său dezvăluie tot: E menit să distrugă
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Luxul în care tăriește Putin. Imagini unice din vila președintelui
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare