Ovidiu Haţegan, eliminat după faza grupelor de la EURO 2016. UEFA l-a trimis acasă pe arbitrul român

Ovidiu Haţegan se numără printre cei şase arbitri care părăsesc Campionatul European din Franţa după faza grupelor, a anunţat, joi, UEFA, conform L'Equipe.

23 iun. 2016, 13:40
Ovidiu Haţegan, eliminat după faza grupelor de la EURO 2016. UEFA l-a trimis acasă pe arbitrul român

Ceilalţi arbitri care nu vor mai conduce meciuri de la turneul din Franţa sunt scoţianul William Collum, rusul Serghei Karasev (a condus România – Elveţia, scor 1-1), cehul Pavel Kralovec (a condus România – Albania, scor 0-1), norvegianul Svein Oddvar Moen şi francezul Clement Turpin.

Ovidiu Haţegan şi brigada sa română au fost delegaţi la două meciuri în faza grupelor: Polonia – Irlanda de Nord, scor 1-0, în partida de debut din Grupa C a Euro-2016, şi Irlanda – Italia, scor 1-0, din ultima etapă a Grupei E.

La prima partidă, brigada română nu a fost pusă la grea încercare de jucătorii celor două echipe şi nu a avut faze dificile de judecat.

Însă miercuri, la Lille, irlandezii au cerut un penalti în minutul 44 al meciului cu Italia, la scorul de 0-0, în singurul moment litigios al partidei, dar Ovidiu Haţegan a lăsat jocul să continue.

În acel minut, Bernardeschi a avut o intervenţie asupra lui McClean puţin în interiorul careului italian. Faza este controversată şi s-ar fi putut dicta lovitură de la 11 metri.

Jucătorii celor două echipe au de obicei atitudini diferite, italienii obişnuiţi să protesteze la orice decizie a arbitrilor împotriva lor, în timp ce irlandezii nu au mult de comentat în această privinţă. Totuşi, aceştia din urmă au protestat vehement la faza din minutul 44, iar fanii echipei lui Martin O’Neill au fluierat îndelung decizia lui Haţegan.

Pentru prestaţia sa, Ovidiu Haţegan a fost notat cu 4 de cotidianul L’Equipe. Pe lângă jucătorii lui Martin O’Neill, nici presa irlandeză nu a fost mulţumită de decizia lui Haţegan. „Arbitrul Ovidiu Haţegan a fost singura persoană de pe stadion care a crezut că McClean nu a fost faultat”, a scris Irish Times, care a precizat că decizia românului a fost scandaloasă. O reţea de magazine de ochelari l-a ironizat pe Haţegan printr-o postare pe Twitter: „Dacă cineva îl găseşte pe acest arbitru, să-i spună că are nevoie să ne facă o vizită”, a notat Specsavers Irlanda, sub o fotografie a centralului.

Ovidiu Haţegan este primul român care a condus meciuri la un turneu final major, după Ion Igna, în 1988. Ovidiu Haţegan a fost ajutat de asistenţii Octavian Şovre şi Sebastian Gheorghe şi de adiţionalii Alexandru Tudor şi Sebastian Colţescu.