Ovidiu Raeţchi, scrisoare deschisă către Liviu Dragnea: Nu transformaţi Institutul Cultural Român într-un for propagandistic

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi i-a transmis, duminică, preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, o scrisoare deschisă în care îi solicită „să nu distrugă” ICR cu politicieni şi să nu transforme Institutul într-un „for propagandistic” pentru PSD pentru alegerile prezidenţiale, în contextul în care numele lui Georgică Severin a fost vehiculat pentru a prelua funcţia de director al ICR.

05 mart. 2017, 15:03
Ovidiu Raeţchi, scrisoare deschisă către Liviu Dragnea: Nu transformaţi Institutul Cultural Român într-un for propagandistic

„Chiar dacă plajele din Brazilia nu sunt cel mai fericit indicator al unei aplecări spre cultura naţională, îmi place să cred că acest subiect nu vă este cu totul indiferent. Că nu doriţi să figuraţi în istorie ca un politician care a compromis potenţialul unor instituţii culturale naţionale. Coaliţia de guvernare pe care o conduceţi a anunţat că doreşte numirea unei noi echipe de conducere pentru ICR. Din nefericire, printre criteriile enumerate cu această ocazie se află şi apartenenţa politică”, şi-a început scrisoarea deputatul PNL, scrie News.ro.

Raeţchi a mai afirmat că a devenit „de notorietate faptul că pentru noua conducere a Institutului sunt vizaţi o serie de lideri politici din PSD”.

„Cu alte cuvinte, este o problemă de săptămâni până când cel mai important for de reprezentare al culturii româneşti va deveni în mod direct un instrument politic, gestionat de politicieni cu ideologie asumată. Din punctul meu de vedere – şi, îmi place să cred, al întregii societăţi româneşti – aceasta este o mare eroare. Nivelul de performanţă al ICR a fost întotdeauna direct proporţional cu valoarea culturală dovedită a oamenilor care l-au condus şi invers proporţional cu subordonarea sa politică”, a completat liberalul.

Deputatul PNL a susţinut că ICR a fost întotdeauna „parţial expus” influenţelor politice, dar nu a fost niciodată „un instrument explicit de partid”.

„E foarte greu să poţi egala performanţa managerială a unui Horia Roman Patapievici, având în vedere expertiza sa culturală; e însă foarte uşor să distrugi toate proiectele începute de acesta şi de succesorii săi aducând în fruntea Institutului politicieni şi clientele de partid. Cu toate că ICR a fost întotdeauna parţial expus influenţelor politice, el nu a fost niciodată un instrument explicit de partid, pus în slujba pregătirii următoarei campanii prezidenţiale a PSD”, a subliniat Ovidiu Raeţchi.

El i-a mai transmis lui Liviu Dragnea că „politicienii nu pot măsura în mod obiectiv valoarea estetică şi academică – din simplul motiv că ei urmăresc obiective politice”.

„Aptitudinile dumneavoastră nebănuite de artist rock vă pot ajuta, sper, să înţelegeţi faptul că promovarea proiectelor culturale pe criterii politice va anula capacitatea României de a exporta produse intelectuale de valoare, încurajând în schimb servilismul, mediocritatea patriotardă şi solidaritatea de idei social-democrate”, a completat liberalul.

Deputatul consideră că, precum justiţia, cultura trebuie lăsată „în mâinile unor oameni din «breaslă», din societatea civilă, din afara partidelor”.

„Vă puteţi gândi pentru conducerea ICR, domnule Dragnea, la scriitorii şi artiştii validaţi de piaţă, care au făcut deopotrivă performanţă intelectuală şi managerială. Vă puteţi gândi la oameni de carieră din ICR. Puteţi lua în calcul sute de tineri cu studii şi doctorate la universităţi occidentale de elită. Nu compromiteţi în mod definitiv credinţa acestor oameni într-un sistem de selecţie măcar parţial meritoriu şi obiectiv, numind în fruntea instituţiei care exportă cultura noastră de elită o mână de politicieni care au «meritul» de a vă cunoaşte personal”, şi-a încheiat Ovidiu Raeţchi scrisoarea.

Fostul senator PSD Georgică Severin, preşedinte al Comisiei de cultură în mandatul trecut, este susţinut de social-democraţi pentru preluarea funcţiei de director al Institutului Cultural Român, funcţie deţinută în acest moment de Radu Boroianu, susţinut de ALDE, au declarat, pentru News.ro, surse politice.