Ovidiu Rîpanu, fost şef Serviciu Achiziţii LOTO: Loteria stă pe un munte de bani şi trebuie cheltuiţi (referat DNA)

Ovidiu Rîpanu, fost șef al Serviciului Achiziții din cadrul Companiei Naționale Loteria Română (CNLR), le-a spus unor colegi, într-o discuție din vara anului 2009, că instituția în care lucrează dispune de foarte mulți bani, care pot fi cheltuiți astfel încât și ei să beneficieze de o parte din sume.
Alina Costache
16 sept. 2016, 15:17
Ovidiu Rîpanu, fost şef Serviciu Achiziţii LOTO: Loteria stă pe un munte de bani şi trebuie cheltuiţi (referat DNA)

Declaraţia a apare în referatul DNA prin care procurorii au cerut vineri arestarea preventivă a lui Ovidiu Rîpanu și a lui Gheorghe Benea, fost director general al CNLR.

„Suspectul Rîpanu Ovidiu a inițiat o discuție în care a făcut referire la faptul că CNLR are foarte mulți bani prevăzuți în buget și că trebuie cheltuiți, folosind următoarea exprimare: ‘Loteria stă pe un munte de bani și trebuie cheltuiți’. În acest context, suspectul Rîpanu Ovidiu i-a precizat suspectului Gheorghiu Dan că înlocuirea parcului auto este o modalitate în care ar putea fi cheltuiți banii CNLR”, se arată în referatul DNA.

Conform sursei citate, pentru a-i câștiga încrederea interlocutorului, Rîpanu i-a vorbit despre practicile folosite de el în materie de achiziții în perioada în care a lucrat în alte societăți cu capital de stat și a reușit să beneficieze ilegal de bani publici.

„În continuare, suspectul Rîpanu Ovidiu i-a sugerat suspectului Gheorghiu Dan să întocmească o situație cu toate cheltuielile pe care le-a avut CNLR cu parcul auto în anii 2008-2009, precizându-i să țină cont atât de reviziile care s-au efectuat, cât și de cheltuielile cu reparațiile. (…) De asemenea, suspectul Rîpanu Ovidiu i-a explicat că procedează în această modalitate pentru a crea aparența că eforturile financiare pentru întreținerea și reparațiile autovehiculelor din parcul auto, pe care Loteria îl avea în exploatare la momentul respectiv, erau foarte mari și astfel să se inducă ideea necesității schimbării acestuia prin achiziționarea unor autovehicule noi”, se mai menționează în referatul DNA.

Gheorghe Benea, fost director general al CNLR, a fost reținut de procurorii DNA într-un dosar în care este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, în același dosar care vizează fapte de corupție în legătură cu o licitație trucată pentru înnoirea parcului auto al CNLR a mai fost reținut Ovidiu Rîpanu, la data faptelor șef Serviciu Achiziții, pentru luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani în formă continuată.

De asemenea, s-a pus în mișcare acțiunea penală și s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 15 septembrie, față de Cornelia Olaru, referent în cadrul CNLR — Serviciul Achiziții și membru al comisiei de evaluare a ofertelor, acuzată de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și luare de mită, și față de Iulian Cătălin Niculae, asociat și administrator de drept al unei firme, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la spălare de bani în formă continuată.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane care au calitate de suspecți: Remus Leonard Lăzăreanu — director executiv al CNLR, la data faptei, Dan Gheorghiu — șef Birou Transport în cadrul CNLR—, ambii cercetați pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, Nicolae Virgil Sorescu — administrator al unei societăți comerciale cu activitate de comercializare autovehicule, acuzat de complicitate de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani în formă continuată, Constantin-Brăduț Răducanu — administrator de firmă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, Laura Alexandra Benea, fiica lui Gheorghe Benea, acuzată de complicitate la luare de mită și spălare de bani, și Marius Bran, asociat și administrator de drept al unei firme, cercetat pentru complicitate la spălare de bani.

„La data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Naționale Loteria Română a atribuit unei societăți comerciale cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrată de suspectul Sorescu Nicolae Virgil, un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, în valoare de 13.386.378,73 lei pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române. Contractul a fost inițiat, fundamentat și atribuit cu încălcarea prevederilor legale, prin licitație trucată anume pentru a favoriza respectiva societate comercială, care a vândut astfel Loteriei Române autovehicule la un preț substanțial mai mare decât prețul pieței”, spun procurorii anticorupție.

Procedura de achiziție a fost inițiată de inculpații Gheorghe Benea, Ovidiu Rîpanu și Remus Lăzăreanu fără ca aceștia să estimeze valoarea contractului de achiziție pe baza unor calcule care să aibă în vedere toate sumele plătibile.

De asemenea, nu a fost întocmit un studiu de piață pentru determinarea valorii estimate a autovehiculelor noi achiziționate, nu a fost determinată nici valoarea estimată a parcului auto vechi al CNLR care urma a fi predat în sistem buy-back și nu au fost luate în calcul pentru determinarea valorii estimate a achiziției cheltuielile suplimentare cu RCA, Casco, mentenanță.

Anchetatorii mai arată că de la reprezentantul dealerului auto au fost preluate specificațiile tehnice ale autoturismelor comercializate de acea societate comercială, datele fiind ulterior introduse în caietul de sarcini, iar în fișa de date a achiziției s-a impus introducerea unor condiții restrictive de participare, în scopul eliminării concurenței.

Prin inițierea, atribuirea și derularea acestui contract a fost creat un prejudiciu în dauna Loteriei Române estimat la 2.314.707 lei. Potrivit DNA, în schimbul atribuirii contractului de schimbare a parcului auto, persoane din conducerea CNLR au primit sume de bani și bunuri.

Astfel, Rîpanu a pretins, la sfârșitul anului 2009 și începutul anului 2010, pentru sine și pentru alții, suma de 1,5 milioane lei, patru autovehicule noi, respectiv un autovehicul marca Cadillac, un autovehicul marca Hummer, un autovehicul marca Opel și un autovehicul marca BMW, dar și 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy-back.

Procurorii spun că, din toate acestea, Rîpanu a primit aproape 1,1 milioane lei în perioada iulie — septembrie 2010, cele patru autovehicule noi, dar și autovehicule second hand în valoare de 1.179.029,68 lei.

Din cele patru mașini noi, Gheorghe Benea a primit, prin intermediul fiicei sale, suspecta Laura Benea, și pentru aceasta, autovehiculul marca BMW în valoare de 139.230 lei, iar suspecta Cornelia Olaru, referent în cadrul CNLR și membru al comisiei de evaluare a ofertelor, a primit un autovehicul marca Opel în valoare de 59.380,80 lei, pe care l-a înmatriculat pe numele unei persoane din familie.

„Pentru a ascunde adevărata proveniență a bunurilor/ banilor ce fac obiectul infracțiunii de luare de mită, inculpatul Rîpanu Ovidiu, folosindu-se de două firme pe care le controla prin intermediul suspecților Niculae Iulian Cătălin și Bran Marius, a preconstituit relații comerciale nereale, vizând prestării de servicii fictive. În acest sens, Rîpanu Ovidiu, în înțelegere cu Sorescu Nicolae Virgil, a creat în sarcina societății administrate de ultimul menționat, beneficiară a contractului cu loteria, o „datorie” fictivă, prin întocmirea unor contracte care atestau operațiuni nereale (efectuarea unor servicii IT care nu s-au executat). Astfel, s-a creat aparența că banii nu ar fi fost primiți drept mită, ci în contul unor servicii IT, neprestate în realitate. (…) Așadar, conform înțelegerii, Sorescu Nicolae Virgil i-a remis lui Rîpanu Ovidiu, la o sumă simbolică, și autovehiculele second hand preluate în baza contractului buy-back. Apoi, a fost inventat un sistem de stingere a datoriei cu care firma lui Rîpanu Ovidiu figura în evidențele contabile ale dealerului auto”, explică procurorii.

Gheorghe Benea și Ovidiu Rîpanu vor fi prezentați, vineri, Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cei doi au mai fost trimiși în judecată de DNA într-o altă cauză, la data de 30 decembrie 2015, în calitate de persoane cu funcții de conducere în cadrul Loteriei Române.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Cât costă o Dacia 1300 utilizată de miliția din perioada comunistă. Un astfel de model a fost scos la vânzare, iar prețul e unui complet neașteptat.
Victorie pentru Călin Georgescu! Judecătorul a luat decizia. Scapă de...
Playtech.ro
Cum eşti păcălit când iei vacanţă all-inclusive? Hotelierii ies mereu în câştig
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Cutremur după alegeri. Demisie în bloc, haos pe scena politică
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit unul dintre cei mai mari actori. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Taxa obligatorie pentru toți șoferii din România! Trebuie achitată în mai puțin de 24 de ore altfel primești amendă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica