Pachete cu alimente 2024. S-a schimbat lista, românii vulnerabili primesc mai puţină făină şi pateu de porc, iar smântâna a fost eliminată totală

În acest an, persoanele cu venituri reduse vor beneficia de tichetele sociale pentru produse alimentare și mese calde, dar și de pachete cu mâncare.
Filip Stan
22 mai 2024, 12:58
Pachete cu alimente 2024. S-a schimbat lista, românii vulnerabili primesc mai puţină făină şi pateu de porc, iar smântâna a fost eliminată totală

Pachete cu alimente 2024: Potrivit regulilor de acordare, cuprinse într-o hotărâre apărută în februarie, de principiu, pachetele cu alimente vor trebui ridicate de la centrele speciale de distribuție de fiecare beneficiar în parte. Ulterior, autoritățile au stabilit și tipul produselor incluse în pachetele cu produse alimentare, lista fiind modificată recent, printr-un ordin apărut vineri. Mai exact, din listă a fost eliminată smântâna de gătit, iar cantitatea de făină și carne conservată de porc a fost redusă.

După cum s-a stabilit spre final de 2023, prin OUG 115, în perioada 2024-2027 vor exista două măsuri de acordare a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate:

  • tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde;
    pachete cu produse alimentare.

Pachete cu alimente 2024: Când vine vorba despre pachetele cu produse alimentare, normele programului, ce sunt cuprinse în HG 70/2024, aplicabilă deja, stabilesc că, de principiu, acestea vor trebui ridicate personal de fiecare beneficiar în parte.

Ordinul Ministerului Investițiilor nr. 702/2024, apărut în martie, a stabilit prima listă a produselor care compun pachetele cu produse alimentare, care a fost însă modificată vineri, odată cu apariția Ordinului 1.977/2024.

Pachete cu alimente 2024, ultima listă:

Românii care fac parte din categorii vulnerabile vor beneficia și în acest an de tichete sociale pentru produse alimentare, mese calde și de pachete de alimente.

Potrivit normelor programului, ce sunt cuprinse în HG 70/2024, aplicabilă deja,  pachetele alimentare vor trebui ridicate de la centrele speciale de distribuție, de către fiecare beneficiar în parte, așa cum s-a stabilit printr-o hotărâre apărută în luna februarie.

Noi vouchere pentru bugetari. 5.000 lei pentru vacanţă şi de sărbători, primă de 300 de lei pentru fiecare copil de 1 Iunie

Pachete cu alimente 2024:  Cu toate acestea, persoanele defavorizate nu vor putea primi pachetele dacă nu prezintă actul de identitate valabil, urmând a se verifica identitatea persoanei pe listă și semnarea de către aceasta de primire a produselor alimentare.

Astfel, pachetele cu alimente se vor ridica personal de la centrele de distribuire din localitatea de domiciliu, iar amplasarea centrelor de distribuire va fi stabilită de autoritățile administrației publice locale.

În cazul destinatarilor finali nedeplasabili, autoritățile administrației publice locale vor trebui să asigure livrarea pachetului cu alimente la domiciliul sau reședința acestora.

Vouchere alimente 2025. În acest an, pachetele vor avea o valoare de cel mult 125 de lei și se vor acorda, o dată la șase luni, persoanelor cu venituri mici, respectiv celor ce primesc ajutor de incluziune, ajutor pentru familia cu copii ori celor care se află în situații critice de viață.

În perioada următoare pensionarii cu venituri reduse urmează să primească mai puțini bani pe cardul de alimente, iar alimentele vor scădea în gramaj față de anii trecuți, deoarece acestea nu pot depăși suma de 125 de lei. Alimentele pe care românii le primesc fac parte din programul „Sprijin pentru România”.

Românii cu venituri reduse, mai exact pensionarii, primesc și în acest an bani pentru a putea achiziționa produse alimentare sau o masă caldă.

Acest ajutor face parte din programul „Sprijin pentru România”. Astfel, în total se oferă anual 1.500 de lei, bani pe care cei cu probleme financiare îi pot cheltui doar pentru produse alimentare sau pentru a plăti mese calde la cantine sau restaurante.

Pensionarii care fac parte din categoriile sociale vulnerabile primesc o dată la două luni suma de 250 de lei pentru a putea să își cumpere alimentele de bază.

Guvernul României a decis la începutul acestui an că aceste ajutoare vor fi acordate în urma unui set de reguli.

Sprijinul constă în:

– tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde;

– pachete cu produse alimentare.

Acest sprijin financiar are ca scop compensarea unei părți a cheltuielilor legate cu hrana pentru asigurarea traiului zilnic, iar acesta poate fi utilizat în acest an pentru achiziționarea alimentelor iar în perioada 2025-2027 poate fi utilizat exclusiv pentru achiziționarea de hrană preparată, respectiv masă caldă.

Reguli noi pentru persoanele cu venituri mici. Cum vor intra în posesia pachetelor cu alimente de la stat

Banii care sunt virați pe carduri sub forma unui tichet social pe suport electronic pentru produse alimentare și mase calde pot fi utilizați într-un termen de cel mult 12 luni de la data fiecărei alimentări.

Cine urmează să beneficieze de acest ajutor?
În acest an, ajutorul acordat pensionarilor are o valoare nominală de 250 de lei și se acordă o dată la două luni pentru următoarele categorii de persoane defavorizate:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
b) persoanele- copii și adulți- încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
c) familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei;
d) familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei;
e) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare;
f) persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Distribuirea pachetelor cu alimente și ce conțin acestea
Conform hotărârii apărute la începutul anului, pachetele cu alimente vor trebui ridicate personal de fiecare beneficiar de la centrele speciale de distribuție. Aceste centre vor fi stabilite de autoritățile administrației publice locale. Totuși, pentru persoanele nedeplasabile, autoritățile locale vor asigura livrarea pachetelor la domiciliu sau reședință.le accesul la produse alimentare esențiale și mese calde. Modificările recente ale listei de produse și ajustarea cantităților reflectă un efort continuu de a optimiza ajutorul acordat și de a răspunde nevoilor celor mai vulnerabili membri ai societății.

Spynews
Xtra Night Show. Gabi Bădălău și iubita lui, Daria, interviu la dublu! Ce spune rusoaica sexy despre afacerist / VIDEO
Bzi.ro
Bat clopote de nuntă pentru Loredana Chivu! „Am primit inelul!”
Fanatik.ro
Stațiunea de pe litoral care a avut un succes nebun în aceste zile. Zeci de mii de turiști s-au bucurat de nisipul fierbinte și apa răcoritoare
Capital.ro
Elena UDREA, în LACRIMI. Adrian Alexandrov a plecat
Playtech.ro
ȘOC! Emilia Ghinescu, cu SÂNII la vedere! Atenție, poze de INFARCT!
DailyBusiness
Bani de la stat pentru o categorie de români! Cine va primi 1.500 de euro direct în cont!
Adevarul
Pilot britanic de la Baza Kogălniceanu: „Am putut vedea dronele Shahed intrând în Odesa“
Spynews
Xtra Night Show. Bianca Drăgușanu vrea să facă pace cu Claudia Pătrășcanu! Cine ar fi fost vinovat de acest conflict: ”Regret...” / VIDEO
Spynews
Xtra Night Show. Petrecere de fițe în showbiz! Cristina Spătar și-a sărbătorit ziua de naștere la restaurantul lui Adrian Minune: ”A fost superb” / VIDEO
Evz.ro
Salarii ca în Occident. O companie sud-coreeană face angajări în România
Impact.ro
Fiica lui Virgil Ianțu, apariție de INFARCT! Jasmina s-a pozat aproape DEZBRĂCATĂ! WOW!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
wowbiz.ro
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Cancan.ro
Tragedie în ziua de Rusalii! Radu Tudose, patronul firmei de lactate din Ibăneşti, a murit ca un erou 😢
Playsport.ro
WOW, FRIGE! Veronica e cea mai fierbinte apariție de la Euro! Ce a putut să spună înaiinte de meciul României
kanald.ro
„Nu s-a dorit ca eu să vin!”. Trădarea resimțită de Ionuț Lupescu la alegerile Federației Române de Fotbal
Capital.ro
Obligatoriu din 1 august în toată România. Revoltă maximă: Se va BLOCA tot!
StirileBZI
Se dau de la stat 12.500 de lei! Sunt vizați absolvenții promoției 2024
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
stirilekanald.ro
A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții", atac de cord pe iaht
substantial.ro
Ministerul Afacerilor Externe confirmă cetățenia română a celei de-a treia persoane decedate în urma inundațiilor din Italia
MediaFlux
Proprietarii de locuințe din România riscă ÎNCHISOAREA. Regula la care sunt OBLIGAȚI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?