Pacienţii cu HIV din Suceava, fără tratament de două luni. Medicaţia se termină şi în alte judeţe

Tratamentul pentru HIV s-a terminat în urmă cu două luni la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, pacienţii seropozitivi din judeţ fiind nevoiţi să-şi întrerupă terapia, şi se termină în aceste zile în mai multe judeţe, fără a putea fi făcute noi comenzi, potrivit asociaţiei de pacienţi UNOPA.

16 feb. 2014, 20:02
Pacienţii cu HIV din Suceava, fără tratament de două luni. Medicaţia se termină şi în alte judeţe

Potrivit unui comunicat al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), de peste două luni, pacienţii seropozitivi din Suceava trataţi în cadrul Programului Naţional de Tratament HIV/SIDA au fost nevoiţi să îşi întrerupă terapia, din cauza faptului că spitalul nu a mai putut să le asigure tratamentul antiretroviral necesar, potrivit Mediafax.

În luna decembrie 2013, spitalul a rămas fără fonduri şi fără tratament, fiind singurul judeţ în care s-a înregistrat această situaţie.

Primele fonduri pe Programul HIV au ajuns la Suceava la sfârşitul lunii ianuarie 2014, dar nici aceste nu au rezolvat situaţia, pentru că autorităţile locale s-au lovit de o altă problemă: bugetul alocat de către Ministerul Sănătăţii pentru primul trimestru asigură doar 43% din necesarul unei luni de tratament, spune UNOPA citând surse din spital.

Invitam toată ţara să vina să vadă cum se împarte sănătatea la Suceava. Suntem disperaţi, ne vom bate pe medicamente atunci când vor veni, pentru că ştim că nu sunt pentru toţi. Dar de data asta nu mai iertăm, îi vom da pe toţi în judecată, spitalul şi pe toţi cei răspunzători până la ministrul Sănătăţii şi întreg Guvernul României. Cei vinovaţi trebuie să plătească pentru viaţă pe care ne-au distrus-o„, spune preşedintele Asociaţiei Red Ribbon din Suceava, Dorina Vasile.

CITEŞTE ŞI. Descoperire INCREDIBILĂ: Posibilul leac pentru SIDA stă în ferestrele românilor

UNOPA a cerut date de la toate DSP-urile şi spitalele din ţara care tratează pacienţi seropozitivi, iar răspunsurile arată „o situaţie critică a modului cum se desfăşoară Programul Naţional de Tratament HIV/SIDA”.

Problemă pleacă de la Ministerul Finanţelor şi de la modul cum a fost alocat bugetul programelor naţionale de sănătate gestionate de Ministerul Sănătăţii. Pentru primul trimestru practic nu a fost alocat buget pentru aceste programe, ceea ce s-a alocat acoperă doar plată creditelor de angajament din trimestrul IV al anului 2014. Există fonduri bugetate în trimestrele celelalte ale anului 2014, care ar acoperi cam cinci luni de tratament pentru pacienţi la un necesar real„, mai arată UNOPA.

În mai multe judeţe tratamentul se termină în aceste zile şi spitalele spun că nu mai pot face comenzi din cauza că legea le interzice să facă comenzi în contul fondurilor alocate pentru alte trimestre, semnalează în continuare organizaţia. Din răspunsurile primite de UNOPA până acum din teritoriu, judeţele Galaţi, Hunedoara, Vaslui, Cluj, Prahova, Dolj sunt în pericol de a nu mai putea asigură tratamentul.

VEZI ŞI: HIV s-a reactivat în cazul unor pacienţi care dăduseră semne de vindecare

Ministerul Sănătăţii, prin reprezentanţii lui, spune, pe de altă parte că spitalele pot face comenzi şi nu ar trebui să fie o problemă trimestrializarea. Potrivit organizaţiei, spitalele trebuie să cheltuie tot bugetul alocat pentru 2014 în primele şase luni ale anului, în speranţa că la rectificarea bugetară se va suplimenta bugetul.

Totuşi, tot din răspunsurile primite de organizaţie, reiese că mai multe judeţe au confirmat că nu au probleme, că vor face comenzi şi vor asigura tratamentul continuu până în luna iunie.

Cerem Guvernului Romaniei si personal prim-ministrului Victor Ponta să găsească imediat soluţii pentru asigurarea tratamentului în toate judeţele ţării. Ştim că de la înălţimea Ministerului Finanţelor se văd numai cifrele, dar atragem atenţia celor de acolo că în spatele lor sunt oameni, mii de oameni disperaţi, a căror viaţă depinde de modul responsabil sau iresponsabil în care autorităţile le bugeteaza tratamentul. UNOPA va sprijini toţi pacienţii care vor să tragă la răspundere vinovaţii pentru lipsa tratamentului„, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

În România, la data de 31 decembrie 2013, erau înregistraţi 12.273 de pacienţi infectaţi cu HIV, din care peste 10.000 în evidenţă activă, peste 8.000 din aceştia din urmă fiind în tratament antiretroviral.