Pacienţii de la sate din Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa vor beneficia de consultaţii fără a se deplasa la oraş

Aproape 200 de medici de familie din mediul rural din județele Brăila, Galați, Tulcea și Constanța au primit echipamente portabile pentru diverse analize și au fost instruiți cum să le folosească, astfel încât bolnavii cronici nu vor mai trebui să parcurgă zeci de kilometri până la oraș pentru a-și efectua diverse analize.
Iulian Tudor
21 dec. 2015, 13:32
Pacienţii de la sate din Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa vor beneficia de consultaţii fără a se deplasa la oraş

Rezultatele acestor analize vor fi transmise în format electronic la peste 500 de medici specialiști din țară, pentru a obține opiniile de specialitate necesare în diagnosticarea pacienților, au anunțat, luni, reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Serviciului de Telecomunicații Speciale, în cadrul conferinței de presă prilejuite de închiderea proiectului „Creșterea calității actului medical în zonele rurale prin implementarea unui sistem informatic de Telemedicină”.

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a apreciat buna colaborare, în cadrul acestui proiect, dintre Ministerul Sănătății și STS și a mulțumit Agenției pentru Comerț și Dezvoltare a SUA, care a pus la dispoziție, în mod gratuit, un studiu de fezabilitate ce a stat la baza demarării proiectului.

„Acest proiect se încadrează într-unul dintre conceptele care definesc și guvernarea noastră, respectiv medicina centrată pe pacient. Scopul este de a veni noi către pacient, nu de a-l purta peste munți și văi, ci de a putea să îi oferim o medicină de calitate, acolo unde are domiciliul, iar acest proiect tocmai acest lucru îl realizează. Numărul mare de medici implicați și numărul mare de potențiali pacienți cred că îl recomandă întru totul”, a declarat ministrul, în cadrul conferinței de presă.

Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, general Marcel Opriș, a declarat că STS a răspuns nu doar de asigurarea condițiilor tehnice de găzduire ale sistemelor, ci s-a implicat și în derularea achiziției. El a apreciat că prin acest proiect va crește și rolul medicului de familie.

„Ne găsim la sfârșitul unei acțiuni care, după opinia mea, deschide o cu totul și cu totul altă epocă în România. Este o diferență notabilă față de ceea ce noi tot clamam până acum că este telemedicina. În domeniul urgențelor există foarte multe instrumente electronice. Sigur, nu aș vrea să critic celelalte instrumente, practic în aceste zile noi vă aducem la cunoștință și celălalt mare proiect, care este un gigant: echiparea a peste 1.800 de mașini de urgență medicală din România cu dispozitive electronice, care vor permite schimbul de informații, (…) dar acest proiect este, prin tehnologie, o apropiere de cetățean. Dacă vreți, cred că este reinventarea dispensarului de pe vremuri”, a precizat el.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Dorel Săndesc a afirmat că proiectul este unul important pentru sistemul sanitar românesc și se înscrie în tendințele actuale ale medicinei moderne la nivel internațional, unde telemedicina se impune tot mai mult ca instrument util. El a atras atenția că în baza acestui proiect a fost asigurată posibilitatea unei extinderi ulterioare a sistemului la nivel național.

„Prin acest sistem se obțin beneficii evidente: pacienții vor beneficia de un consult de specialitate, nu este nevoie de trimiterea nejustificată a acestor pacienți la unele spitale sau ambulatorii de specialitate — trimitere care este uneori foarte dificilă în această zonă geografică a țării. Acest instrument permite o evoluție a nivelului profesional al medicilor de familie”, a explicat el.

Directorul medical al proiectului, Petru Melinte, a subliniat că este vorba despre o premieră mondială, în condițiile în care au mai existat proiecte pilot sau sisteme similare, inclusiv în SUA, dar nu în sistemul de stat, ci în cel privat. El a menționat că valoarea inițială a proiectului a fost de 82 de milioane de lei, dar în urma licitației electronice suma de implementare a fost diminuată la 63 milioane de lei.

Prin acest proiect, cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice 2007 — 2013, au beneficiat de pregătire 198 de medici de familie din zonele rurale ale județelor Brăila, Galați, Tulcea și Constanța, aceștia urmând să primească suportul medicilor specialiști prin intermediul sistemului de telemedicină. În acest sens au fost instruiți 510 medici specialiști, atât din județele menționate, cât și din centre universitare din București, Craiova, Timișoara, Cluj, Târgu Mureș și Iași.

Echipamentele distribuite medicilor de familie, prin acest proiect, sunt toate portabile, fiind vorba despre: scaner cu ultrasunete, electrocardiograf, monitor funcții vitale, spirometru, analizor. Echipamentele medico-informatice permit efectuarea analizelor la nivelul cabinetelor medicilor de familie și transmiterea rezultatelor în format electronic, la care se pot atașa și alte informații de ordin medical.

Sistemul informatic de telemedicină este integrat cu Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (cardul electronic al pacientului, rețeta electronică, dosarul electronic al pacientului, sistemul informatic unic integrat), asigurându-se interoperabilitatea acestora la nivelul cabinetelor medicale. Telemedicina este una din componentele strategiei de e-Sănătate a Comunității Europene, iar Sistemul Informatic de Telemedicină pentru zonele rurale propune realizarea unei conexiuni între cabinetele medicilor de familie și medicii specialiști din spitalele județene și se va axa pe consultații de specialitate la distanță pentru patologii cronice.

Citeşte şi Programe suplimentare în sistemul de sănătate. Ministrul Achimaş vrea prevenţie în zona medicinei dentare la copii

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți cei care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. Care este, de fapt, „prețul corect” care trebuie să apară pe facturile românilor după 1 iulie
Capital.ro
Taxă pentru conducătorii auto în România. Șoferii, obligați să achite 2700 lei. Nu plătești, nu conduci
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alexandru Corniș s-a îmbogățit cu ajutorul unei legume. Recoltează patru tone pe săptămână
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu imens în PSD. A lovit tragedia cu 2 zile înainte de alegeri: Îi vom păstra vie amintirea!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare