Pact electoral între trei partide proeuropene, în vederea scrutinului legislativ

Trei partide proeuropene din Marea Britanie au anunţat joi că au încheiat un pact electoral pentru scrutinul legislativ de pe 12 decembrie, urmând ca în 60 de circumscripţii să se prezinte doar candidatul formaţiunii cel mai bine situate, pentru a creşte şansele ca premierul conservator Boris Johnson să nu obţină o majoritate în viitorul parlament, transmit Reuters şi BBC News.

07 nov. 2019, 19:17
Pact electoral între trei partide proeuropene, în vederea scrutinului legislativ

Acordul la care au ajuns Partidul Liberal Democrat, formaţiunea galeză Plaid Cymru şi Partidul Verde, cărora li s-au alăturat şi câţiva parlamentari independenţi, are drept scop să lase cale liberă candidatului anti-Brexit cu cele mai mari şanse de victorie.

Aceasta înseamnă că două din cele trei partide care vor un nou referendum şi rămânerea ţării în Uniunea Europeană nu vor prezenta un candidat propriu, potrivit Agerpres.

Heidi Allen, fost parlamentar conservator care s-a alăturat liberal-democraţilor şi nu va mai candida în decembrie, a declarat că pactul este necesar dat fiind că alegerile din decembrie sunt unele dintre cele mai importante din istoria recentă a Marii Britanii.

‘Acestea nu sunt nişte alegeri normale, oricine vă spune că sunt nu este sincer, acestea sunt nişte alegeri generale în care este vorba doar despre Brexit’, a explicat Heidi Allen, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Partidele ‘ştiu că aceste alegeri generale sunt ultima şansă de a schimba cursul pe care se află acum această ţară’, a mai spus ea.