Pact mondial pentru migraţie. Sunt implicate ţările membre ale ONU, cu excepţia SUA

Publicat: Marţi, 20 Februarie 2018 12:18 // Actualizat: Marţi, 20 Februarie 2018 12:24 // Sursa: romaniatv.net

Ţările membre ONU, cu excepţia Statelor Unite, lansează marţi negocieri de lungă durată care să conducă la semnarea în decembrie în Maroc a unui Pact mondial privind migraţia fără caracter obligatoriu, subiect considerat o provocare majoră pentru planetă.

Şase runde de negocieri la New York, una pe lună, sunt prevăzute până în iulie. Obiectivul este de a se ajunge la un acord ce va fi apoi aprobat oficial pe 10 şi 11 decembrie în cadrul unui summit ONU în Maroc, potrivit unor surse diplomatice.

Obiectivul este de "a spori cooperarea în domeniul migraţiei internaţionale în toate dimensiunile sale", se arată în proiectul de text de 25 de pagini al "Acordului global privind migraţia sigură, sistematică şi legitimă".

Acordul, o reminiscenţă a Acordului de la Paris privind schimbările climatice, apără "suveranitatea statelor" recunoscând în acelaşi timp că "nicio naţiune nu poate face faţă singură fenomenului migraţiei". "Este esenţial ca migraţia internaţională să ne unească mai degrabă decât să ne divizeze", se arată în proiectul de text, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Eliminarea obligativităţii vizelor pentru români a dus la o creştere importantă a solicitărilor de azil în Canada

Statele Unite, care au o relaţie foarte tensionată cu Mexicul vecin cu privire la problema migraţiei, au anunţat la sfârşitul lui 2017 că se retrag din elaborarea Pactului din cauza dispoziţiilor care sunt contrare noii politici de imigraţie a preşedintelui Donald Trump. "Uşa rămâne deschisă", au afirmat surse diplomatice, dând asigurări că absenţa SUA nu constituie un obstacol în calea încheierii unui acord.

Textul prevede 22 de măsuri concrete, precum strângerea de date, furnizarea de documente de identitate migranţilor fără acte, acordarea unei atenţii deosebite femeilor şi copiilor, asigurarea accesului migranţilor la servicii sociale şi prevenirea discriminării. Numărul migranţilor la nivel mondial este estimat la 258 milioane, adică 3,4% din populaţia lumii.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8332
RON
29 Mar
noapte 7 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H