Pagube de milioane de lei la o mănăstire din Buzău, în urma alunecărilor de teren

Alunecările de teren de la Mănăstirea Răteşti din judeţul Buzău, în urma cărora cele 40 de maici au fost evacuate acum două săptămâni, au fost cauzate de un pârâu reactivat ce curge prin curtea aşezământului religios, au stabilit specialiştii care efectuează expertiza la solicitarea Prefecturii.

31 mai 2014, 11:32
Pagube de milioane de lei la o mănăstire din Buzău, în urma alunecărilor de teren

Stăreţia, zece chilii şi drumul de legătură către mănăstire au devenit inutilizabile în urma alunecărilor de teren, pagubele fiind estimate la circa 18 milioane de lei, potrivit Agerpres.

Pârâiaşul vine din amonte şi trebuie să i se schimbe de urgenţă traiectoria pe lângă mănăstire pentru că, din cauza ploilor, alunecările de teren continuă şi deja au apărut fisuri la biserica mănăstirii„, a declarat sâmbătă directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional, Gheorghe Căţoi.

Potrivit acestuia, stabilizarea versantului şi refacerea drumului sunt condiţii ale demarării unui proiect de restaurare cu fonduri europene.

Abia după stabilizarea versantului şi refacerea drumului de legătură se poate demara proiectul european de restaurare a mănăstirii accesat în 2013, în valoare de aproape patru milioane de euro„, a spus Gheorghe Căţoi.

Aşezarea monahală de la Răteşti era la sfârşitul secolului al XVI-lea schit de călugări, iar în anul 1752 este părăsită, pentru ca în 1760 să fie reînfiinţată ca schit de maici. În 1861, la Răteşti fiinţează şcoala pentru maici şi fete sărace, iar în 1912, şcoala pentru adulte. Mănăstirea deţine o colecţie de artă bisericească veche şi pictură de Gheorghe Tattarescu.

CITEŞTE ŞI: COD PORTOCALIU şi COD GALBEN de inundaţii în centrul ţării. Vezi regiunile vizate