Pâinea se scumpește din nou. Cât costă acum o franzelă „de un leu”

Au început deja scumpirile la pâine. În unele brutării și magazine românii pot da pe o franzelă chiar și 2,5 lei.

12 aug. 2022, 13:17
Pâinea se scumpește din nou. Cât costă acum o franzelă „de un leu”

Cea mai ieftină pâine pe care românii o pot cumpăra este franzela simplă de 300g. Însă, după anunțul făcut de către specialiști, ea nu mai are un preț chiar atât de mic.

Așa cum au anunțat specialiștii săptămânile trecute, prețul franzelei a crescut. Românii pot da acum pe o pâine chiar și 2,5 lei la unele din brutării și magazine.

Citește și Petre Daea ne avertizează că pâinea se va scumpi în scurt timp. Vin vremuri grele pentru români

Față de anul 2018, prețul este mai mult decât dublu. Principala cauză este cea a creșterii de costuri din domeniul energetic.

Prețul variază de la un sortiment la altul, în funcție de comerciant sau de producătorul acesteia, asta deși gramajul este același. De exemplu, franzela simplă Vel Pitar feliată, de 300g, vândută în Carrefour, costă 3,4 lei bucata.

Prețul franzelei este și în funcție de producător sau de magazinul care o comercializează. De exemplu, în timp ce o pâine simplă de 300 de grame, care la Profi costă 3 lei, o baghetă franțuzească tot de 300 de grame se vinde la Lidl cu 1,89 lei bucata.

Conform datelor publicate de către Institului Național de Statistică, pâinea era în luna iulie cu 16,43% mai scumpă față de luna decembrie și cu 24,57% față de iunie 2021. La începutul anului, prețul mediu pentru franzelă de 300 de grame era de 1,5 lei.

Citește și Petre Daea prezintă efectele devastatoare ale secetei: În România s-a recoltat peste 94% din suprafața de grâu, deci avem pâine. Porumbul şi floarea soarelui sunt cele mai afectate