Pakistan: Talibanii publică pentru prima dată un raport anual cu atentatele pe care le-au comis

Talibanii pakistanezi au publicat marți pentru prima dată un raport anual, în care afirmă că au ucis sute de persoane în 2015, însă observatorii subliniază că aceste bilanțuri sunt 'exagerate' în contextul în care securitatea se ameliorează.

05 ian. 2016, 15:19
Pakistan: Talibanii publică pentru prima dată un raport anual cu atentatele pe care le-au comis

Raportul, publicat în urdu, înregistrează atentatele împotriva forțelor de securitate, poliției și responsabililor politici comise între 3 ianuarie și 26 decembrie.

Tehreek-e-Taliban (TTP), mișcarea talibană pakistaneză, susține că a comis 73 de asasinate țintite, 12 ambuscade, zece ofensive, cinci atentate-sinucigașe, 19 comise cu ajutorul unor dispozitive explozive improvizate, 17 tiruri de rachetă și că a ucis circa 686 de persoane anul trecut.

Revendicările TTP sunt însă însoțite frecvent de bilanțuri exagerate. Astfel, mișcarea dă asigurări că a ucis 247 de persoane în ofensiva împotriva bazei aeriene Badaber de la Peshawar în septembrie, în timp ce bilanțul oficial este de 29 de morți.

‘Nu există nicio dovadă pentru aceste bilanțuri, care sunt adesea exagerate’, subliniază expertul pakistanez Rahimullah Yousafzai. ‘Ei au înțeles că acest gen de raport este necesar pentru a le arăta oamenilor că rămân activi și puternici’, adaugă el, potrivit Agerpres.

Pakistan se confruntă de un deceniu cu o insurecție islamistă care a costat viața a 27.000 de civili și membri ai forțelor de securitate, potrivit observatorului South Asia Terrorism Portal. Violențele legate de terorism au scăzut însă anul trecut, iar 2015 a fost anul cu cele mai puține victime din 2007, anul apariției mișcării TTP.

Această scădere a fost atribuită ofensivelor militare în curs în special în zonele tribale din Waziristanul de Nord și în Khyber, fief al extremiștilor, precum și în principalul oraș al țării, Karachi. Autoritățile au luat de asemenea măsuri pentru a distruge sursele de finanțare ale terorismului.

Amir Rana, director al Institutului pakistanez de cercetări pentru pace (PIPS), susține că ‘adevărata forță operațională’ a TTP rămân ‘grupurile care îi sunt afiliate și rețelele sale de susținere, care există încă în Pakistan și (…) vor necesita timp pentru eradicare’. El pariază totuși că nivelul violenței va continua să scadă.

În propriul raport pentru 2015, PIPS estimează că violența teroristă ‘a scăzut cu 48%, dar TTP rămâne un factor major de instabilitate’.

Potrivit organismului independent, zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, frontaliere cu Afganistanul, au avut cel mai mult de suferit în 2015, cu 268 de morți, urmate de aproape de imensa provincie Balucistan (257 de morți) și Sind (251 de morți), dintr-un total de 1.069 de persoane ucise în țară în violențe teroriste.

TTP și grupurile afiliate sunt responsabile pentru 57% dintre cele 625 de atacuri raportate în 2015, potrivit PIPS.