Pakistanul a ajuns la un acord cu FMI pentru un împrumut de şase miliarde de dolari

Pakistanul, a cărui balanţă comercială este foarte dezechilibrată, a reuşit să ajungă la un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru un împrumut de şase miliarde de dolari pe o perioadă de peste trei ani, au anunţat duminică ambele părţi după mai multe luni de negocieri.

13 mai 2019, 05:08
Pakistanul a ajuns la un acord cu FMI pentru un împrumut de şase miliarde de dolari

„Vom primi şase miliarde de dolari de la FMI”, a declarat la postul naţional de televiziune Abdul Hafeez Sheikh, consilier pe probleme financiare al premierului Imran Khan.

FMI, într-un comunicat, a făcut cunoscut că „am reuşit să ajungem la un acord” cu Islamabadul pentru un împrumut de „circa şase miliarde de dolari” pentru o perioadă de „39 de luni”, potrivit Agerpres.

Potrivit acestui comunicat, acordul trebuie să fie aprobat de conducerea FMI şi consiliul său de administraţie şi, ulterior, va fi legat de „punerea în practică în timp util” a măsurilor decise de cele două părţi.

El vizează, potrivit FMI, „să susţină ordinea de zi a ambiţioaselor autorităţi în termeni de reforme macroeconomice şi structurale”, care includ „ameliorarea finanţelor publice” şi „reducerea datoriei publice (a Pakistanului) cu ajutorul reformelor fiscale şi administrative”, informează Agerpres.

Sarcina pare imensă într-o ţară cu peste 207 milioane de locuitori, cu o economie mai mult informală şi unde mai puţin de două milioane de contribuabili plătesc impozite.

Pe lângă cele şase miliarde de dolari de la FMI, Islamabadul „va mai primi două până la trei miliarde de la Banca Mondială şi de la Banca Asiatică de Dezvoltare”, a mai spus Abdul Hafeez Sheikh, fost cadru al Băncii Mondiale care a fost ministru de finanţe al Pakistanului între 2010 şi 2013.


loading...