Palatul Buckinham despre starea Prinţului consort Philip, al reginei Marii Britanii

Prinţul Philip al Marii Britanii, soţul reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii, se simte bine după intervenţia chirurgicală suferită la un şold miercuri, la un spital din Londra, a anunţat biroul de presă de la palatul Buckingham,

05 apr. 2018, 07:33
Palatul Buckinham despre starea Prinţului consort Philip, al reginei Marii Britanii

Ducele de Edinburgh a fost internat, marţi, la Spitalul King Edward VII din Londra, pentru o intervenţie chirurgicală planificată la un şold, potrivit unui comunicat transmis la momentul respectiv de Casa regală britanică. Intervenţia chirurgicală a fost un succes, iar prinţul Philip „înregistrează progrese satisfăcătoare în această etapă”. În acelaşi comunicat se menţionează că acesta va mai rămâne internat câteva zile.

Prinţul Philip, în vârstă de 96 de ani, s-a retras din viaţa publică anul trecut, dar, de atunci, a mai apărut la câteva evenimente oficiale alături de regina Elizabeth a II-a. Prinţul a lipsit, însă, de la slujba de Paşti, săptămâna trecută, pentru că avea dureri la un şold. Prinţul Philip a fost de mai multe ori internat în spital, în perioada recentă, din cauza unor probleme de sănătate.

Prinţul Philippos al Greciei şi Danemarcei s-a născut în Corfu, pe 10 iunie 1921, fiind unicul fiu dintre cei cinci copii ai prinţului Andrei al Greciei – fratele mai mic al împăratului Constantin – şi ai prinţesei Alice de Battenberg. La vârsta de 18 luni, el şi familia sa au fost evacuaţi cu o navă a Marinei regale britanice din Grecia frământată de conflicte.

Prinţul i-a fost prezentat oficial prinţesei care a devenit mai târziu regina Elisabeta a II-a, în 1939. În iulie 1947, a fost anunţată logodna lor. Prinţul Philip şi prinţesa Elizabeth s-au căsătorit la Westminster Abbey pe 20 noiembrie 1947.

Prinţ al Greciei şi al Danemarcei, Philip a renunţat la aceste titluri la scurt timp după căsătorie şi a adoptat numele de familie al bunicilor materni, devenind cunoscut ca locotenentul Philip Mountbatten. A primit titlurile de duce de Edinburgh, conte de Merioneth şi baron de Greenwich. Regina Elizabeth a II-a l-a numit prinţ al Marii Britanii în 1957, iar, în 2011, tot ea i-a acordat titlul de Înalt Amiral al Marinei regale britanice, cu ocazia celei de-a 90-a aniversări.

Pe 20 noiembrie 2017, prinţul Philip a sărbătorit 70 de ani de căsătorie cu regina Elizabeth, aceasta fiind primul monarh britanic care a celebrat o nuntă de platină.

Citeşte şi Prinţul a fost operat de urgenţă. Cum se simte după intervenţia chirurgicală

Prinţul Philip şi regina Elizabeth au împreună patru copii: prinţul Charles de Wales, prinţesa regală Anne, ducele Andrew de York şi contele Edward de Wessex.