Palestina, încă un pas înainte pentru recunoaştere ca stat. ONU a autorizat-o să-şi arboreze drapelul la ONU

ONU îi va autoriza joi pe palestinieni să-și arboreze steagul la sediul organizației din New York, o nouă etapă în cadrul intensei lor campanii diplomatice pentru recunoașterea statului Palestina. 

10 sept. 2015, 07:01
Palestina, încă un pas înainte pentru recunoaştere ca stat. ONU a autorizat-o să-şi arboreze drapelul la ONU

Palestina își va putea înălța steagul la sediul ONU din New York. O rezoluție în acest sens ar urma să fie prezentată joi în Adunarea Generală a ONU și adoptarea sa este o formalitate, au declarat diplomați.

Singurele incertitudini se referă la nivelul sprijinului acordat în cadrul Adunării și la poziția europenilor, divizați în legătură cu această inițiativă la care Israelul și SUA se opun, informează Agerpres.

Atunci când Palestina a devenit ‘un stat observator nemembru’ al ONU la 29 noiembrie 2012, 138 de state au votat în favoarea acestei inițiative, 9 au votat împotrivă și 41 s-au abținut, din totalul celor 193 de țări membre ale Adunării Generale.

Citeşte şi Israelul se revoltă: Aderarea Palestinei la Curtea Penală Internaţională este o decizie POLITICĂ şi CINICĂ

Arborarea steagului Palestinei este ‘o măsură simbolică’, a declarat reprezentantul palestinienilor la ONU Riyad Mansour. Însă ea va ‘consolida bazele statului palestinian’ și le va oferi palestinienilor o ‘rază de speranță’ în momentul în care procesul de pace cu Israelul se află într-un impas total.

În baza noului său statut la ONU, Palestina a devenit parte a mai multor agenții ONU și s-a alăturat Curții Penale Internaționale, însă nu a devenit încă membru cu drepturi depline al Națiunilor Unite deși este recunoscută de peste 130 de țări.