Pământul se încinge, prognoza care a alertat lumea. În 2024, a fost cea mai caldă lună aprilie din istoria măsurătorilor

Din iunie 2023, în fiecare lună s-a înregistrat un record de temperatură, astfel că nici luna care tocmai s-a terminat nu a făcut excepţie, deşi au fost chiar şi episoade de iarnă în a două lună de primăvară.
Filip Stan
08 mai 2024, 08:21
Pământul se încinge, prognoza care a alertat lumea. În 2024, a fost cea mai caldă lună aprilie din istoria măsurătorilor

Prognoza meteo, noi date alarmante. Lumea tocmai a cunoscut cea mai caldă lună aprilie înregistrată vreodată, prelungind o serie de 11 luni în care fiecare lună a stabilit un record de temperatură, a anunţat, miercuri, serviciul de monitorizare a schimbărilor climatice al Uniunii Europene, transmite Reuters.

Fiecare lună începând cu iunie 2023 s-a clasat ca fiind cea mai caldă înregistrată vreodată pe planetă, comparativ cu luna corespunzătoare din anii precedenţi, a precizat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) într-un buletin lunar.

Incluzând luna aprilie, temperatura medie mondială a fost cea mai ridicată înregistrată vreodată pentru o perioadă de 12 luni – cu 1,61 grade Celsius peste media din perioada preindustrială 1850-1900.

Unele dintre extremele înregistrate – inclusiv lunile în care temperaturile de la suprafaţa mării au înregistrat recorduri – i-au determinat pe oamenii de ştiinţă să investigheze dacă activitatea umană a declanşat acum un punct de inflexiune în sistemul climatic.

„Cred că mulţi oameni de ştiinţă şi-au pus întrebarea dacă ar putea exista o schimbare în sistemul climatic”, a declarat Julien Nicolas, cercetător principal în domeniul climei în cadrul C3S.

Emisiile de gaze cu efect de seră provenite din arderea combustibililor fosili sunt principala cauză a schimbărilor climatice. În ultimele luni, fenomenul natural El Nino, care încălzeşte apele de suprafaţă din estul Oceanului Pacific, a crescut, de asemenea, temperaturile.

Oamenii de ştiinţă au confirmat deja că schimbările climatice au cauzat unele fenomene meteorologice extreme specifice în luna aprilie, inclusiv un val de căldură în Sahel, legat de posibile mii de morţi.

Hayley Fowler, cercetător în domeniul climei la Universitatea Newcastle, a declarat că datele arată că lumea este periculos de aproape de a încălca obiectivul Acordului de la Paris din 2015 de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

„În ce moment declarăm că am pierdut bătălia pentru a menţine temperaturile sub 1,5? Părerea mea personală este că am pierdut deja această bătălie şi că trebuie să ne gândim foarte serios la menţinerea sub 2C şi la reducerea cât mai rapidă a emisiilor”, a spus ea.

Ţările au convenit asupra obiectivului de 1,5C în cadrul unui summit ONU privind clima în 2015. Acesta este nivelul despre care oamenii de ştiinţă spun că ar evita cele mai dezastruoase consecinţe ale încălzirii, cum ar fi căldura fatală, inundaţiile şi pierderea ireversibilă a ecosistemelor.

Din punct de vedere tehnic, obiectivul de 1,5C nu a fost încă ratat, deoarece se referă la o temperatură medie globală pe parcursul a zeci de ani. Însă unii oameni de ştiinţă au declarat că obiectivul nu mai poate fi atins în mod realist şi au îndemnat guvernele să reducă mai rapid emisiile de CO2 pentru a limita depăşirea ţintei.

Setul de date al C3S datează din 1940, pe care cercetătorii le-au verificat încrucişat cu alte date pentru a confirma că luna trecută a fost cea mai caldă lună aprilie din perioada preindustrială.

ACCUWEATHER anunţă perioadele cele mai bune pentru concedii

Prognoza verii 2024: În 2023, fenomenul climatic El Niño a revenit după o pauză de patru ani. Înseamnă că planeta este în fața unui nou val de încălzire globală. 2023 a fost cel mai cald an înregistrat, dar 2024 ar putea fi și mai cald, scrie rainviewer. În aceste condiţii, am putea avea un nou record. Organizația Meteorologică Mondială (OMM) înregistrează temperaturi medii timp de două luni la rând: iunie și iulie. Și iulie 2023 a stabilit recordul chiar înainte ca luna să se încheie.

Fenomenul La Niña, care este exact opusul lui El Niño, vine în vara anului 2024 cu anomalii de temperatură negative. Potrivit climatologilor, există o probabilitate de 64 până la 74% ca această situație să se producă între sfârșitul verii și începutul toamnei.

Şi meteorologii ACCUWEATHER anunță când vin temperaturile caniculare, de fapt, în România.  Luna iunie 2024 debutează cu temperaturi generoase, de până la 27 de grade Celsius, iar la jumătatea sa vom avea chiar și chiar 30 de grade. Valorile nu vor trece de această „bornă”, potrivit prognozei meteo.

Trendul acestor valori va continua și în luna iulie 2024, a doua lună de vacanță de vară pentru elevi, când temperaturile vor urca până la 31 de grade Celsius, spre sfârșitul lunii.

Prognoza meteo pentru luna mai. La ce trebuie să ne așteptăm în perioada următoare. Când vine vara

Ne-am fi așteptat, desigur, ca luna august să depășească aceste temperaturi, dar iată că rămânem în plaja celor 30 de grade Celsius, după cum relevă estimările meteo.

9 septembrie 2024 va avea temperaturi medii de 27 de grade, la București. Astfel, elevii se vor bucura de o zi călduroasă, odată cu debutul în noul an școlar.

AccuWeather Inc. este o companie media americană din sectorul privat care furnizează servicii comerciale de prognoză meteo în întreaga lume.

AccuWeather a fost fondată în 1962 de Joel N. Myers, pe atunci un student absolvent al Universității de Stat din Pennsylvania, care lucra la un master în meteorologie. Primul său client a fost o companie de gaze din Pennsylvania. În timp ce își conducea compania, Myers a lucrat și ca membru al facultății de meteorologie din Penn State. Compania a adoptat numele „AccuWeather” în 1971.

Meteorologii AccuWeather anunță o lună mai cu vreme extremă în București. Temperaturile scad în toată țara
AccuWeather are sediul în Ferguson Township, chiar în afara State College, Pennsylvania, cu birouri la 80 Pine Street din districtul financiar din Manhattan, pe lângă Wichita, Kansas și Oklahoma City, Oklahoma. La nivel internațional, AccuWeather are birouri în Montreal, Tokyo, Beijing, Seul și Mumbai.

Prognoza verii 2024. Șefa ANM trage un semnal de alarmă despre deficitul de precipitații. Elena Mateescu: ”Deja vorbim de secetă pedologică în jumătatea estică a țării”

În prima lună a verii, Elena Mateescu anunță valori termice ridicate, mai mari decât cele specifice în perioada respectivă. Este o veste foarte bună pentru cei care-și programează de acum sejururile la mare, pentru că o pot face și pentru luna iunie.

În București, maxima lunii iunie va fi de 30 de grade Celsius. Astfel, cea mai mică temperatură din iunie va fi de 24 de grade Celsius. Specialiștii Accuweather spun că Soarele va fi mereu pe cer, iar ploile nu-și vor face des apariția.

De asemenea, există posibilitatea să fie și zile în care vor predomina norii pe cer, însă temperaturile vor fi ridicate. Deci, dacă la începutul verii temperaturile sunt peste medie, există o mare probabilitate să avem parte de o vară caniculară.

Printre altele, și Elena Mateescu, directoarea generală a ANM, anunță că vremea se încălzește și mai tare. Mai mult decât atât, aceasta trage un semnal de alarmă referitor la schimbările majore de temperatură, precizând că „deja vorbim de secetă pedologică în jumătatea estică a țării”.

Mai mult decât atât, directoarea generală a ANM trage un semnal de alarmă referitor la deficitul de precipitații și seceta pedologică.

„Ceea ce este de remarcat, deficitul de precipitații, pentru că deja vorbim de secetă pedologică în jumătatea estică a țării, și, în condițiile în care și în luna aprilie, cel puțin până la jumătatea acestei luni, așa cum arată actualizarea datelor la acest moment, va putea accentua acest deficit, va putea accentua starea de secetă pedologică în cea mai mare parte Moldovei, în Muntenia, dar și în Dobrogea”, a mai precizat Elena Mateescu.

Şi specialiștii Accuweather au actualizat prognoza meteo și au transmis cum va fi vremea la începutul verii. În luna iunie, meteorologii anunță valori termice ridicate, mai mari decât cele specifice în perioada respectivă. Este o veste tocmai bună pentru cei care-și programează de acum sejururile la mare, căci o pot face și pentru luna iunie. În Capitală, maxima lunii iunie va fi de 30 de grade Celsius.

Cea mai mică temperatură din iunie va fi de 24 de grade Celsius. Soarele va fi mereu pe cer, iar ploile nu-și vor face des apariția. Există posibilitatea să fie și zile în care vor predomina norii pe cer, însă temperaturile vor fi ridicate. Dacă la începutul verii temperaturile sunt peste medie, există o mare probabilitate să avem parte de o vară caniculară.

Prognoza verii 2024. Vortexul polar și-a schimbat direcția și acum se învârte în sens invers deasupra Arcticii. Vom avea turbioane extreme toată vara

La începutul acestei luni, încălzirea bruscă a atmosferei a făcut ca vortexul polar din Arctica să-și inverseze traiectoria. Vârtejul de aer rece se învârte acum în direcția opusă, ceea ce a declanșat o cantitate record de ozon și ar putea afecta modelele meteorologice globale, relatează Science Alert.

În trecut, perturbările vortexului polar – o masă rotativă de aer rece care înconjoară Arctica – au declanșat vreme extrem de rece și furtuni în mari părți ale lumii. Totuși, este puțin probabil ca actuala schimbare de direcție să ducă la fenomene similare.

Un vortex cuantic a fost creat pentru a desluși modul în care găurile negre provoacă deformări ale spațiului și timpului

Vortexul polar este la cel mai ridicat nivel în lunile de iarnă și se extinde în stratosferă. Vortexul se rotește în sens invers acelor de ceasornic, cu viteze ale vântului de 250 kilometri pe oră, aproximativ viteza unui uragan de categoria 5.

Un vârtej similar înconjoară și Antarctica în timpul iernii din emisfera sudică. Vortexurile polare se inversează temporar, din când în când. Aceste evenimente pot dura zile, săptămâni sau luni întregi și sunt cauzate de încălzirea bruscă stratosferică, atunci când temperaturile din stratosferă cresc cu până la 50 de grade Celsius în interval de câteva zile, potrivit la Serviciului Meteorologic din Marea Britanie.

Actualul eveniment de inversare din Arctica a început pe 4 martie. Cu toate acestea, vânturile încep să încetinească, sugerând că vortexul va reveni în curând la traiectoria normală, a relatat Spaceweather.com.

„A fost o inversare substanțială”, a spus Amy Butler, cercetător în domeniul climei la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) și autoarea noului blog al NOAA pe acest subiect. Viteza vortexului inversat plasează evenimentul meteo în primele șase înregistrate de când se fac măsurători, a adăugat ea.
Vortexul Polar îngheaţă nordul Europei, ninge violent şi în Japonia, iar California a decretat stare de urgenţă. Un turbion atmosferic amână primăvara
Perturbațiile vortexului polar pot afecta condițiile meteorologice. De exemplu, în SUA, în 2019, un front rece masiv a coborât peste Midwest. Aceste evenimente meteorologice extreme apar atunci când vortexul polar deformează curentul de aer care înconjoară vârtejul, expunând latitudinile inferioare la cantități mari de aer arctic înghețat.

Perturbarea din această lună nu a schimbat forma curentului din jur, așa că se așteaptă ca modelele meteorologice să fie în mare parte neafectate.
Cu toate acestea, schimbarea temperaturii aerului din jurul Arcticii a absorbit cantități mari de ozon de la latitudini inferioare, creând o creștere temporară a ozonului la pol – opusul unei găuri în stratul de ozon. Și acesta va reveni la normal după ce vortexul polar își va schimba direcția la loc.
Cuvântul Polar Vortex poate însemna multe lucruri diferite. Dar, pentru specialişti, reflectă puterea circulației polare stratosferice. Pe măsură ce înaintăm în toamnă, regiunile polare încep să se răcească. Acest lucru se datorează faptului că Soarele coboară și mai puțină energie ajunge la Polul Nord. Dar pe măsură ce temperaturile polare scad, atmosfera mai la sud este încă relativ caldă.

Regiunile polare primesc puțină până la zero energie solară în comparație cu regiunile mai la sud, care încă primesc multă lumină solară și căldură. Acest lucru determină o diferență puternică de temperatură între regiunile polare și subtropicale și o circulație mare de joasă presiune (ciclonică) începe să se dezvolte în emisfera nordică. Se extinde de la straturile de suprafață sus în atmosferă. Acesta este cunoscut sub numele de Vortexul Polar.

Ca și în nivelurile inferioare, procesul este același mai sus în atmosferă, creând o circulație mare și puternică pe măsură ce temperaturile scad. Acesta este cunoscut sub numele de Vortexul Polar, o circulație pe scară largă în atmosferă.

Din acest motiv, avem tendința de a separa întregul Vortex Polar într-o parte superioară (stratosferică) și una inferioară (troposferică). Amândouă își joacă rolul diferit, așa că sunt monitorizate seoparat de specialişti. Dar este, de asemenea, foarte important dacă sunt conectate corect. Imagine de NOAA-Climate.

Partea superioară (stratosferică) este mai circulară și mai simetrică pe măsură ce se învârte deasupra solului, la mari altitudini. Cu toate acestea, structura inferioară a Vortexului Polar este mult mai neuniformă și în principal perturbată. Aceasta se datorează influenței terenului/muntilor și a sistemelor puternice de presiune care acționează ca obstacole în flux.

Vânturile mai puternice se găsesc de obicei în marginea exterioară, numită „zona de surf”. Vânturile sunt importante atunci când descriu Vortexul Polar, deoarece de obicei sunt primele care arată că ceva se schimbă. Cu cât ne apropiem de pământ, cu atât Vortexul Polar devine mai deformat. Asta pentru că trebuie să interacționeze cu terenul/muntii și cu sistemele puternice de presiune din jurul emisferei.

Deci, pentru a rezuma, Vortexul Polar se comportă ca un ciclon foarte mare, acoperind emisfera nordică de la Polul Nord până la latitudini inferioare. Este prezent la toate nivelurile atmosferice, de la sol în sus, dar poate avea forme diferite la diferite altitudini.

Vortexul polar este o zonă ciclonică mare care se învârte pe toată emisfera nordică, de la sol până la vârful stratosferei. Această circulație polară stratosferică, numită Vortexul Polar, poate face diferența dintre o iarnă foarte rece și cu zăpadă și o iarnă caldă și uscată.

Un vortex polar puternic înseamnă de obicei o circulație polară puternică. Acest lucru blochează de obicei aerul mai rece în regiunile polare, aducând condiții mai blânde pentru majoritatea Statelor Unite și Europei. În aceste condiții, iarna poate fi în mare parte mai caldă decât în ​​mod normal la latitudinile mijlocii.

Vreme de mănuşi şi fular în aprilie, meteorologii Accuweather anunță ninsori în România. Cum va fi prognoza de 1 Mai şi Paşte 2024
În schimb, un Vortex Polar slab poate crea un model slab de curent cu jet. Aerul arctic mai rece este mai greu de reținut, care acum poate scăpa din regiunile polare în Statele Unite și/sau Europa.

Deci, dacă sunteți un fan al unei ierni mai calde în Statele Unite și Europa, veți prefera un Vortex Polar puternic. Dar dacă vă place vremea potrivită de iarnă, cu frig și zăpadă, un Vortex Polar slab este cel mai bun pariu.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!”
Fanatik.ro
Animalul care a fost reintrodus în România. Își construiește o casă cu 3 camere și evită contactul cu oamenii
Capital.ro
Volodimir Zelenski, la un pas să fie ucis. A fost trădat. Cine plănuia să-l omoare
Playtech.ro
Petre Roman, făcut PRAF de fiica sa! Oana, dezvăluiri ŞOCANTE despre ce i-a făcut Mioarei şi ei
DailyBusiness
Alertă de vreme severă în România! Ploile mătură zeci de localități
Adevarul
Sclavia, din nou la modă în România. „Este atât de sumbru și de macabru modul în care se întâmplă lucrurile”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
O greșeală financiară făcută de mulți români. Din cauza asta, banii le scapă printre degete
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Șoc total în familia Raisei, fata găsită moartă în Dolj! Chiar el e principalul suspect
Cancan.ro
Penthouse-ul de 500.000 € al Loredanei Chivu a fost ”devalizat”! Imagini HALUCINANTE!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Alegeri locale și europene 9 iunie 2024: Românii vor primi 5 buletine de vot și o tușieră. La ce oră se deschid secțiile de votare
Capital.ro
Se schimbă plăcuțele de înmatriculare. Intră în vigoare din 7 iunie. Ce șoferi trebuie să depună cerere
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
El e criminalul Raisei! Polițiștii l-au săltat și l-au dus la audieri
substantial.ro
Descoperă rețeta salatei de legume la borcan: Gust de vară, prospețime și conveniență în bucătăria ta!
MediaFlux
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'