Pământul va fi „înghiţit” de Soare, indiferent ce am face. Oamenii de ştiinţă dau detalii despre cum va dispărea planeta noastră

Astronomii au detectat o pitică albă, similară cu Soarele, care este pe cale să absoarbă total o exoplanet situat la câteva miliarde de kilometri de Pământ, într-un alt sistem solar, scrie revista Nature. Potrivit unui astrofizician de la Observatorul de la Paris, planeta noastră va dispărea în același mod în cinci miliarde de ani.

05 dec. 2019, 18:53
Pământul va fi „înghiţit” de Soare, indiferent ce am face. Oamenii de ştiinţă dau detalii despre cum va dispărea planeta noastră

Potrivit specialiștilor, această planetă pierde 3.000 de tone de material pe secundă. Atmosfera acestui corp ceresc, care seamănă cu Neptun, se prezintă sub forma unor cantități considerabile de hidrogen, oxigen și sulf.

Sistemul solar, aşa cum îl cunoaştem noi, nu va rămâne aşa pentru totdeauna. În aproximativ cinci miliarde de ani, Soarele se va extinde în diametru foarte mult, generând distrugerea planetei noastre, după care se va prăbuşi şi se va transforma într-o stea pitică, declară astrofizicianul Anthony Boccaletti, de la Observatorul din Paris. Astronomii au cercetat mai multe sisteme unde acest eveniment s-a petrecut deja şi au reuşit să detecteze o planetă uriaşă, de patru ori ca mărime faţă de Pământ, care a supravieţuit cataclismului pentru că probabil se afla la o distanţă foarte mare de steaua muribundă. Totuşi, în sistemul nostru solar, peste aproximativ 5 miliarde de ani, pe lângă Terra vor mai fi „înghiţite” şi planetele Mercur, Venus și Marte.