Pambuccian, după consultările minorităţilor la Cotroceni: Este nevoie de o comisie comună dedicată legilor justiţiei

Liderul grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian, a afirmat, miercuri, la Palatul Cotroceni, că este necesară înfiinţarea unei comisii comune a celor două Camere ale Parlamentului care să dezbată chestiunile referitoare la legile justiţiei.

24 oct. 2018, 16:11
Pambuccian, după consultările minorităţilor la Cotroceni: Este nevoie de o comisie comună dedicată legilor justiţiei

„Tot ce avem de făcut este să armonizăm punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia, ale Curţii Constituţionale cu legislaţia care există în momentul de faţă şi asta, după părerea noastră, se poate face numai în Parlament, într-un singur mod, şi anume printr-o comisie mixtă Senat – Camera Deputaţilor, o comisie comună care să dezbată chestiunile acestea şi să propună modificările care pun în acord legislaţia existentă cu aceste puncte de vedere (…). Nu cred că trebuie discutat foarte mult şi doar făcute lucrurile astea, dezbătute, în comisia unde se întâlnesc oameni de specialitate. (…) E nevoie să fie jurişti, cei care discută chestiunile respective, şi să vedem ce produce o asemenea comisie, să le vedem la vot”, a declarat Varujan Pambuccian.

El a condus delegaţia grupului parlamentar al minorităţilor naţionale la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema legislaţiei din domeniul justiţiei.

Totodată, Pambuccian a precizat că delegaţia a discutat cu şeful statului şi un alt aspect.

„Noi am mai discutat o chestiune, care ţine strict de grupul nostru şi care a fost oarecum rezultatul unui mic incident, astăzi, la legea spălării banilor, pentru că ea ar fi fost prima lege organică în care noi apăream în zona de ONG-uri, partidele politice nu apăreau (…) Am plecat în ’90 din acelaşi punct. Între timp, partidele politice şi-au făcut o lege, avem şi noi o lege-cadru, care e singura lege organică prevăzută de Constituţie care nu a fost încă adoptată. Ea stă de 13 ani în Parlament, (…) dar, în absenţa unei asemenea legi, faptul că din punct de vedere juridic suntem asimilaţi ONG-urilor şi din punct de vedere electoral partidelor politice înseamnă că, de fapt, în realitate suntem al treilea tip de organizaţie, cel definit în legea-cadru, şi ar trebui să fim trataţi separat atât de partidele politice, cât şi de ONG-uri”, a arătat Pambuccian.

El a adăugat că l-a rugat pe şeful statului medieze aceste aspecte.

„L-am rugat pe preşedinte chiar să facă o mediere la un moment dat şi să reuşim să facem şi pasul ăsta. Totuşi, au trecut atât de mulţi ani de când avem legea asta prevăzută în Constituţie, o avem în Cameră şi nu o avem încă adoptată. Poate că (…) ce s-a întâmplat astăzi va folosi ca legea să fie adoptată cât mai repede”, a mai afirmat Pambuccian.