Până când mai poate fi recuperată taxa auto. Vești bune pentru românii care nu și-au primit încă banii

Noul mecanism de restituire a fostelor taxe auto a apărut ca urmare a unei decizii din anul 2020 a Curții de Justiție a Uniunii Europene, dar abia marți au fost publicate în Monitorul Oficial normele metodologice pentru aplicarea lui.

25 apr. 2023, 16:00
Până când mai poate fi recuperată taxa auto. Vești bune pentru românii care nu și-au primit încă banii

Normele privind recuperarea fostei taxe auto cuprinse în Ordinul Ministerului Mediului 868/2023 au fost publicate marți în Monitorul Oficial. Noul mecanism vizează recuperarea următoarelor foste taxe auto: taxa specială pentru autoturisme și autovehicule (prevăzută de vechiul Cod fiscal), taxa pe poluare pentru autovehicule (prevăzută de OUG 50/2008), taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (prevăzută de Legea 9/2012) și timbrul de mediu pentru autovehicule (prevăzut de OUG 9/2013), potrivit dcbusiness.ro.

Citește și: Ce acte sunt necesare pentru preschimbarea permisului auto în 2023. Unde se plătește taxa și cum se face programare

Mecanismul se va aplica timp de cinci ani de la apariția OUG 93/2022. Solicitările de restituire, pe baza cărora se dau înapoi atât banii achitați ca taxă auto, cât și dobânda pentru perioada dintre momentul perceperii taxei și momentul restituirii acesteia, vor trebui depuse la Fisc până pe 29 iunie 2027.

Restituirea sumelor din fosta taxă auto se face pe baza cererii depuse de contribuabil la organul fiscal central competent în administrarea acestuia. Modelul oficial al cererii necesare celor ce n-au cerut restituirea prin mecanismul anterior din 2017 a apărut deja, în noiembrie 2022.

Citește și: Klaus Iohannis respinge „taxa de solidaritate” impusă companiei OMV. Legea, retrimisă în Parlament

Cererea trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, mai multe informații, precum contul bancar în care urmează să fie restituită suma cuvenită, precum și elementele referitoare la datele de identificare ale plătitorului și ale autovehiculului, respectiv marca, tipul/ varianta, numărul de înmatriculare și numărul de identificare.

În situația în care taxa a fost plătiră de firma de leasing, cererea de restituire se depune de către proprietarii care au achiziționat autovehiculele prin sistemul de leasing financiar, numai în condițiile în care contractul de leasing este finalizat, mai precizează sursa citată.