Pană de electricitate în numeroase oraşe ale Turciei. Circulaţia metrourilor şi tramvaielor, întreruptă

O pană de curent electric, cea mai mare din ultimii 15 ani - potrivit unor organe de presă care citează oficiali din Ministerul Energiei -, afecta marți dimineață circa 20 de provincii din Turcia. La Ankara și Istanbul s-a întrerupt circulația metrourilor și a tramvaielor, relatează AFP.

31 mart. 2015, 11:41
Pană de electricitate în numeroase oraşe ale Turciei. Circulaţia metrourilor şi tramvaielor, întreruptă

O pană de curent de proporţii a afectat cel puţin 20 de oraşe din Turcia, inclusiv capitala Ankara şi Istanbulul.

Premierul Ahmet Davutoglu a spus că pana ar putea fi tehnică, afirmând totuși că ‘în prezent se studiază toate pistele’. El a răspuns astfel unei întrebări despre eventualitatea unui atac ‘terorist’. La Ministerul Energiei a fost formată o celulă de criză, a mai anunțat șeful executivului.

‘A existat o prăbușire în sistemul electric din Turcia’, a declarat ministrul energiei, Taner Yildiz, adăugând că electricitatea a început să revină treptat în unele districte din Ankara. ‘Căutăm cauzele acestei pene…și încercăm să aflăm dacă este o pană tehnică sau un atac informatic’, a spus ministrul ziariștilor.

Metroul din Istanbul și tunelul care leagă malurile european și asiatic al celui mai mare oraș din țară au fost evacuate. Potrivit presei turce, au fost semnalate pene de curent electric în 24 sau 26 din cele 81 de provincii ale țării.

Potrivit postului de actualități NTV, pene de energie electrică au fost înregistrate în orașele Trabzon (nord-est), Aydin (vest), Edirne (nord-vest), Erzurum (nord-est), Antalya (sud), Izmir (vest) și Bursa (nord-vest). La Istanbul și Ankara, pana s-a declanșat puțin după ora locală zece și jumătate (07h30 GMT).

La prânz a fost restabilită furnizarea energiei electrice la Edirne și Erzurum, potrivit postului de știri NTV, care citează compania Teas.