Pană: În sănătate nu cred că va fi grevă generală, nu se poate pentru ceva ce e în afara contractului

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, spune că nu crede că va fi gravă generală în sistemul de sănătate, întrucât legislaţia nu permite ca, pe durata derulării unui contract colectiv de muncă, să se facă grevă dacă prevederile au fost respectate sau pentru "ceva ce e în afara" acestuia.

15 nov. 2013, 13:31
Pană: În sănătate nu cred că va fi grevă generală, nu se poate pentru ceva ce e în afara contractului

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că, dacă ar intra în grevă pentru alte motive decât nerespectarea contractului colectiv de muncă, sindicaliştii Sanitas s-ar afla în ilegalitate, scrie Mediafax.

„Mi se pare un lucru care ţine de normalitate să existe proteste fiindcă trăim într-o lume civilizată, europeană, în care fiecare e liber să-şi expună nemulţumirile cu condiţia să fie civilizat, să nu fie violenţă, să se manifeste într-un spaţiu adecvat. În sănătate nu cred că va fi o grevă generală. Ştiu că cei de la Sanitas cer demisia ministrului Eugen Nicolăescu. Din interior, lucrurile sunt mai complicate, din exterior sunt mai simple. În curând ministrul Nicolăescu o să iasă cu un pachet legislativ pe care l-a conceput împreună cu această Coaliţie a specialiştilor din sănătate. Nu putem vedea doar partea neagră a ministrului Nicolăescu. Dânsul poate că nu are suficientă răbdare, de-asta a atras aşa o revoltă, dar este foarte preocupat de problemele sistemului”, a spus Pană.

Întrebată pe ce se bazează când spune că nu crede că va fi grevă generală în sănătate, Doina Pană a răspuns: „Sunt convinsă că se va ajunge la înţelepciunea necesară ca să nu fie şi pentru că nu poate fi grevă generală, deoarece legislaţia din România nu permite, pe durata derulării unui contract colectiv de muncă, să faci grevă decât dacă acel contract a expirat, nu s-a înnoit sau cel care l-a semnat nu îşi face datoria şi nu dă ce a promis acolo. Probabil că sunt unele spitale care nu au contract colectiv de muncă, dar majoritatea, la nivel naţional, au aceste contracte şi greva are o tentă ilegală”, a spus ea.

Ministrul a explicat că niciun angajator nu ar fi interesat să semneze un contract colectiv de muncă dacă nu ar avea şi el beneficii.

Citeşte şi GREVĂ GENERALĂ în SĂNĂTATE pe 28 noiembrie

„Prin contractul colectiv de muncă se dă mai mult decât prevede Codul Muncii. Patronatul nu ar avea niciun motiv să-l semneze. Un singur considerent face patronatul să vrea să semneze: pe durata derulării contractului colectiv de muncă, dacă el îşi face datoria şi tot ce scrie acolo dă, nu are grevă. (…) În ce priveşte sănătatea, dacă la nivelul spitalului este un contract colectiv de muncă, şi sunt la majoritatea spitalelor contracte în vigoare la ora actuală, înseamnă că angajaţii nu pot face grevă pentru ceva ce e în afara contractului colectiv de muncă. Dacă ţi-a dat ce e scris acolo, înseamnă că nu ai dreptul la grevă. Grevă ar avea voie să facă doar acele spitale care nu au contracte colective de muncă. Nu ştiu să vă spun câte, dar nu sunt multe”, a spus Doina Pană.

Ministrul a declarat că, marţi, la ora 10.00, la invitaţia ministrului Eugen Nicolăescu, va participa la Ministerul Sănătăţii la o întâlnire cu Coaliţia specialiştilor din sănătate, iar joi, la 14.00, va avea o întâlnire cu Sanitas, fiind convinsă că lucrurile se vor rezolva şi nu se va ajunge la grevă generală în sistem.

Angajaţii din sistemul sanitar vor intra din 28 noiembrie în grevă generală pe termen nelimitat, anunţa, joi, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, precizând că aceştia vor cere şi demisia ministrului Sănătăţii, pentru că nu s-a rezolvat niciuna dintre solicitările transmise.

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a decis declanşarea grevei de avertisment în 25 noiembrie, între orele 8.00 şi 10.00, şi a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.

Potrivit lui Marius Sepi, protestele sunt susţinute şi de către organizaţiile profesionale ale medicilor.

El preciza că angajaţii din sistemul sanitar sunt deschişi la orice negociere care ar duce la rezolvarea problemelor ridicate de aceştia.

Data anunţată de Federaţia Sanitas pentru declanşarea grevei generale este doar o propunere, care trebuie să fie agreată de toate federaţiile membre ale Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, declara, pentru Mediafax, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.

„Declanşarea grevei este apanajul sindicatelor şi sigur că noi îi susţinem. Datele se stabilesc între toate sindicatele membre în Coaliţie. Vom suţine acest demers doar dacă revendicările noastre nu vor fi soluţionate până atunci”, declara Astărăstoae.

Angajaţii din sistemul sanitar cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, susţinea că este regretabil că s-a ales declanşarea grevei generale, într-un moment în care au loc negocieri pentru soluţionarea problemelor din sistemul sanitar şi invită reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate la discuţii, în 20 noiembrie.

Citeşte şi Nicolăescu: Este regretabil că s-a ales declanşarea grevei