Panama Papers: Comisarul Moscovici cere o listă europeană cu paradisurile fiscale

Panama Papers: În urma scandalului Panama Papers, comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a anunțat joi că dorește ca în cel mult șase luni să fie elaborată o listă europeană cu paradisurile fiscale și a evocat inclusiv posibilitatea unor sancțiuni împotriva acestora, transmite agenția EFE.

07 apr. 2016, 15:58
Panama Papers: Comisarul Moscovici cere o listă europeană cu paradisurile fiscale

„Acum avem nevoie de o adevărată listă europeană bazată pe criterii comune. Cer statelor (membre ale UE) să convină o metodologie comună pentru această listă și doresc să fie întocmită în cel mult șase luni”, a afirmat Moscovici, în timpul unei conferințe de presă.

Potrivit Agerpres, el s-a declarat „furios și indignat” după ce dezvăluirile din Panama Papers au scos la suprafață sute de presupuse cazuri de evaziune fiscală prin crearea de societăți offshore în paradisurile fiscale. Comisarul europeană consideră că, deși încă nu se știe câte dintre aceste cazuri sunt ilegale, ele sunt „cu siguranță imorale”.

„Într-un cuvânt: este inacceptabil. Cantitățile de bani, jurisdicțiile și numele asociate sunt cu adevărat șocante. Teritoriile care nu cooperează sunt paradisuri fiscale și trebuie incluse într-o listă unică europeană”, a insistat Moscovici, vorbind apoi și despre posibilitatea stabilirii unor „sancțiuni corespunzătoare” împotriva acestor paradisuri fiscale.

Panama Papers: El a admis în continuare că opinia publică s-a săturat de astfel de „practici nerușinate”, prin urmare Europa trebuie să profite de ocazia oferită de revelațiile din Panama Papers pentru a acționa.

Comisarul european a amintit și faptul că unele state membre ale UE încă manifestă rezerve în combaterea acestor practici, dar și-a exprimat speranța că acest scandal le va determina să-și schimbe atitudinea. El a dat chiar exemplul statului Panama, care este considerat paradis fiscal de numai 8 din cele 28 de state ale UE.

Vezi şi: Vladimir Putin, PRIMA DECLARAŢIE despre Panama Papers. Acuzaţii dure la adresa SUA

Comisia Europeană a întocmit anul trecut în luna iunie o listă cu cele 30 de jurisdicții care în evidențele naționale europene se regăsesc cel mai frecvent printre teritoriile folosite pentru montaje financiare ce au ca scop sustragerea de la plata impozitelor, dar a apreciat că această listă este insuficientă și este nevoie de una autentică. „Senzația mea este că atunci când se găsește pe o listă, primul obiectiv al unei țări este să iasă (de pe această listă), este o presiune internațională foarte puternică și în fața căreia este greu de rezistat”, a explicat Moscovici.

El a deplâns de asemenea faptul că, spre deosebire de alte teritorii, cum ar fi Monaco sau Andorra, statul Panama a refuzat să discute cu Comisia Europeană despre sporirea cooperării în materie fiscală.

Totuși, atunci când i s-a cerut să comenteze cazuri precise care apar în Panama Papers, cum ar fi cel al soției comisarului european pentru energie, Miguel Arias Cańete, el a refuzat să comenteze, limitându-se să afirme că dacă se va dovedi o încălcare a normelor europene, executivul comunitar va acționa.