Panama Papers. Guvernul panamez promite controale mai eficiente asupra cabinetelor de avocatură

Guvernul panamez a anunțat joi că își va înăspri controalele asupra cabinetelor de avocatură care operează în țară, aflată în centrul scandalului 'Panama Papers', pentru a evita spălarea de bani și evaziunea fiscală, relatează AFP.

15 apr. 2016, 05:47
Panama Papers. Guvernul panamez promite controale mai eficiente asupra cabinetelor de avocatură

După publicarea (documentelor aflate la originea scandalului — n.r.), vom crea o supervizare specială, iar această muncă se adaugă celei pe care am realizat-o deja în sectorul (cabinetelor) de avocatură„, a declarat, într-o conferință de presă, Carlamara Sanchez, responsabilă a Agenției de supervizare a chestiunilor non-financiare. 

Creat în 2015 de către guvernul panamez, acest organism public supervizează diferite activități economice, de la cazinouri la case de schimb, trecând prin firme imobiliare, magazine de vândut bijuterii sau cabinete de notariat, pentru a evita spălarea de bani și evaziunea fiscală. 

De atunci, mai multe cabinete de avocatură — printre care și Mossack Fonseca, aflat în centrul scandalului — au fost controlate de această entitate. 

„Mossack Fonseca a făcut parte dintre companiile care au fost supervizate (din 2015), însă legea mă împiedică să vă ofer elemente asupra a ceea ce a fost găsit”, a declarat Carlamara Sanchez. 

Ea a subliniat totuși că Mossack Fonseca și Agenția de supervizare au creat un ‘plan de acțiune’ pentru a combate spălarea capitalurilor, fără a face alte precizări. 

„Vom lansa în următoarele zile noi controale în sectorul cabinetelor de avocatură”, a declarat ea. 

Procurorul panamez însărcinat cu lupta împotriva crimei organizate a exclus miercuri luarea de măsuri ‘pentru moment’ împotriva Mossack Fonseca, la capătul a 27 de ore de percheziții. 

Sistemul financiar panamez este ținta unor critici severe după scurgerea din presă așa-numită ‘Panama Papers’, care a dezvăluit cum Mossack Fonseca crease firme offshore. Peste 214.000 de entități offshore sunt implicate în operațiuni financiare în peste 200 de țări și teritorii, conform dezvăluirilor unui consorțiu de jurnaliști de investigație.