PANAMA PAPERS: O societate-ecran nord-coreeană figura printre clienţii lui Mossack Fonseca

O 'societate-ecran' nord-coreeană utilizată pentru finanțarea programului nuclear al Phenianului a figurat printre clienții casei de avocatură Mossack Fonseca, epicentrul unui amplu scandal de evaziune fiscală.

05 apr. 2016, 05:16
PANAMA PAPERS: O societate-ecran nord-coreeană figura printre clienţii lui Mossack Fonseca

O anchetă realizată de către circa o sută de publicații din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea de conturi în paradisuri fiscale aparținând unor 140 de responsabili politici sau personalități. Documentele, regrupate sub denumirea de ‘Panama Papers’, provin de la casa de avocatură Mossack Fonseca. Potrivit Consorțiului internațional al jurnaliștilor de investigații (ICIJ), ce reunește pentru această activitate 370 de jurnaliști din peste 70 de țări, mai mult de 214.000 de entități offshore sunt implicate în operațiuni financiare în peste 200 de țări și teritorii din întreaga lume.

Printre cele 11,5 milioane de documente analizate de ICIJ, unele se referă la compania DCB Finance. Având sediul la Phenian, aceasta a fost înregistrată în Insulele Virgine Britanice în anul 2006 și a fost constituită legal de Mossack Fonseca, potrivit cotidianului britanic The Guardian și postului BBC.

În acel an, Coreea de Nord a desfășurat primul său test nuclear, ceea ce i-a atras primele sancțiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Panama Papers, pe înţelesul unui copil. Cum îşi pun liderii politici şi afaceriştii banii la adăpost

DCB Finance fusese înregistrată de un cetățean nord-coreean, Kim Chol-Sam, și de Nigel Cowie, un bancher britanic care s-a stabilit în Coreea de Nord în 1995. Cowie a condus prima bancă străină din Coreea de Nord, Daedong Credit Bank, iar DCB Finance era o filială a acesteia.

Documentele demonstrează că, în pofida faptului că DCB Finance avea sediul la Phenian, Mossack Fonseca nu remarcase legătura cu Coreea de Nord înainte de 2010, an în care Agenția de investigații financiare din Insulele Virgine Britanice i-a trimis casei de avocatură o scrisoare în care cerea informații despre societatea respectivă. Abia atunci Mossack Fonseca a încetat să mai reprezinte interesele DCB Finance.

Citeşte şi ANAF reacţionează în urma scandalului „Panama Papers”

În 2011, Nigel Cowie, care susține că nu avea cunoștință de tranzacții ilegale, a revândut partea sa de acțiuni deținute în cadrul Daedong Credit Bank unui consorțiu din China.

Această bancă, DCB Finance și Kim Chol-Sam au fost vizate, începând din iunie 2013, de sancțiunile Washingtonului care bănuia că furnizarea de servicii financiare celor două entități nord-coreene juca un ”rol central” în dezvoltarea programelor nucleare și balistice nord-coreene.